Autor: Logistikauudised.ee • 17. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rail Baltica projekt liitus digiehituse ühiste kavatsuste deklaratsiooniga

Indrek Orav (Rail Baltic Estonia OÜ juht)
Foto: Raul Mee
Rail Baltic Estonia juht Indrek Orav ja RB Rail AS juht Baiba Rubesa andsid eile Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumis digiallkirjad digiehituse ühiste kavatsuste deklaratsioonile.

Deklaratsioonis võtavad allkirjastajad eesmärgiks juurutada Rail Baltica projektis digitaalset ehitusinformatsiooni modelleerimist ja juhtimist (BIM) kõigis ehitise elukaare etappides. Varasemalt on deklaratsiooniga liitunud Tallinna linn, Riigi Kinnisvara AS, Maanteeamet ja Tallinna Sadam.

“Digitaalse ehitusinformatsiooni loomine, kasutamine ning kogemuste jagamine on väga olulisel kohal nii Rail Baltica arendamise kui projekti elukaare kulude kujundamise faasis,” sõnas Rail Baltica projekti keskselt koordineeriva RB Rail AS-i juht Baiba Rubesa.

Rail Baltic Estonia OÜ juhi Indrek Orava sõnul on Rail Baltica projekti juures digiehituse parimate praktikate rakendamine oluline, sest aitab eduka kasutuselevõtupuhul vähendada projekti materjali, raha- ja inimressursi kulu. „Kahtlemata annab Rail Baltica projekti liitumine digiehituse initsiatiiviga signaali ka ehitussektorile ja projekteerijatele, kes soovivad edaspidi projekti hankekonkursitel osaleda,“ lausus Orav.

Majandusministeeriumi digitaalehituse valdkonnajuhi Risto Vahenurme sõnul näitab senine kogemus mudelprojekteerimist kasutavatest naaberriikidest, et sellega on võimalik hoida kokku kuni 20 protsenti ehituse maksumusest.

„On väga tervitatav, et Rail Baltic Estonia ja RB Rail AS võtavad suuna BIM’i põhimõtete ja tehnoloogia kasutamisele juba Rail Baltica projekti algusjärgus. Lisaks on märkimisväärne, et Eesti digiehituse ühiste kavatsuste deklaratsiooniga liitus esimene rahvusvaheline ettevõte, mis aitab kaasa riikidevahelisele BIM-alasele koostööle,“ lisas Vahenurm.

Digitaalse ehitusinformatsiooni loomine ning jagamine on ehitussektori tulemuslikkuse ja kvaliteedi parandamisel võtmetähtsusega. Rail Baltica projekti raames on digitaalse ehitusinformatsiooni modelleerimise ja juhtimise kaudu võimalik tõsta rajatise kõigis elukaare etappides selle funktsionaalsust ning kvaliteeti, samas vähendada ehitamise ja elukaare kulusid.

Deklaratsiooni tekstiga saab tutvuda MKM-i kodulehel.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077