Autor: Rivo Sarapik • 3. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ekspedeerijad: tõus paistab 

Danske Banki viimane nn ekspedeerimise indeks näitab, et kaubavedude taastumine on silmapiiril. Vähemalt Euroopas.

Möödunud nädalal avalikustatud indeks, mis väljendab ettevõtjate ootusi tulevikule, kerkis juulis üle 50 ehk 56 punktini. Panga analüütikute hinnangul näitab see, et ekspedeerijate ootused järgmistele kuudele on optimistlikud.

Samuti kasvasid firmade käitletud viimasel kahel kuul.

Indeks pannakse kokku 120 kaubavahendajat küsitledes. Vastata paluti kahele küsimusele: milline oli firma käideldud kaubamaht täna võrreldes kahe kuu tagusega ja kuidas muutuvad kaubamahud järgmise kahe kuu jooksul.

Optimismiootused on panga kinnitusel ettevõtjate suhtlemisest klientidega ning eksport Aasiast on lähikuudel elavnemas.

Panga analüütiku Johannes Mölleri sõnul on indeksi tulemus selge märk, et taastumine veondussektoris on alanud. Järsku ja üldist kasvu mahtudes siiski ei tule, taastumine saab olema järkjärguline.

Danske Banki andmeil olid mahud madalad ka eelmisel aastal, kuid väike kasv täna on positiivsust süstiv. Panga analüütikute hinnangul on ladustamisperiood seega läbi ning kaubad hakkavad uuesti lõpptarbijani liikuma.

Riikide kaupa vaadates kerkis ootuseid väljendav indeks kõrgeima tasemeni Norras, kus see ulatus 78 punktini. Ida-Euroopas oli näitaja keskmine ehk 60. Sektoritest on optimistlikumad lennukauba (67 punkti) ja merekauba vahendajad (64 punkti).

Vastanuist 40% olid maanteevedudega tegelejad. Suurim osakaal ehk 24% vastajaid pärines Taanist. Ida-Euroopa firmasid oli vastanute seas 13%.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077