Autor: Rivo Sarapik • 30. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IATA: lennunduses tuli juunis põhi kätte

Juunis jätkas lennureisijate arv langust ning tegi 7,2% tagasimineku, teatas Rahvusvaheliste Lennutranspordi Assotsiatsioon (IATA). Maiga võrreldes langus aeglustus ja organisatsiooni hinnangul võib sellega kriisist põhjustatud languses põhi käes olla.

Kaubavedude mahud kahanesid juunis 16,5% võrra, mis on protsendipunkti võrra parem tulemus kui mais.

"Kaubanduses on väikest taastumist märgata ning hooajalist kõikumist arvestades kasvasid kaubamahud möödunud aasta detsembrist, mis tähistab absoluutset madalpunkti, 6% võrra," lisas Giovanni Bisignani, IATA juht.

"Praeguste hindadega kulub aga aastaid, enne kui nõudlus jõuab 2008. aastaga samale tasemele."

Reisijateveos näitasid kasvu Aasia lennufirmad, tulemuseks 13% kasvu Euroopa ja Aasia vaheliste lendude tõttu. Põhja-Ameerika lennufirmad teatasid 6,7% langusest (3,3 protsendipunkti vähem kui mais), Euroopa ettevõtted 7,1 langusest (2,3 3,3 protsendipunkti vähem kui mais).

"Kuigi tundub, et mõnedel turgudel on stabiliseerumine, tuleb see karmi hinnaga," kommenteeris Bisignani. Vedajad pole suutnud vähendada mahte nõudluse langusega samas tempos, mis omakorda pani surve alla piletihinnad.

Lennufirmad koondavad töökohti, vähendavad lendude mahte ning võtavad lennukeid taevast maha. Jooksva aasta kogukahjumiks ennustavad lennufirmad üheksa miljardit usa dollarit ja käibelanguseks 15%.

Vedajad vähendasid juunis mahte 4,3% võrra, samas täituvus kahanes 2,3 protsendipunkti võrra 75,3% protsendile.

"Nõudlus püsib väga madalal," lisas Bisignani. "Ajad on lennufirmadele väga väljakutsuvad ja kiiret majanduse olukorra paranemist ei paista."

IATA hinnangul väheneb lennufirmade käive rahvusvahelistel liinidel juunist augustini ehk kõige populaarsemal reisimise ajal šokeerivad 25-30%. Samuti on surve all piletihinnad.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077