17. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõidupäevik distsiplineerib ja hoiab kokku kulusid

Töötajate ametisõitudest perioodilise kokkuvõtte tegemine peaks olema iga autosid kasutava ettevõtte mõistlik ja põhjendatud soov.
Foto: Ecofleet
Kuigi rahandusminister Sven Sester ütles kevadel, et otsitakse võimalusi ettevõtluses kasutatavate autode erakasutuse maksustamist lihtsamaks muutmiseks, ei kao sõidupäeviku pidamise kohustus, selgitas Marko Saag Äripäeva seminaril "Firmaautode maksuprobleemid ja planeeritavad muudatused".

Kui ettevõtte autot soovitakse 100% ainult ettevõtluse tarbeks kasutada, tuleb tõendada, et kõik sõidud on eesmärgipärased. See eeldab ikkagi sõidupäeviku täitmist, mille täpseim viis on GPS-jälgimise abil sõitude salvestamine.

"Minu enam kui viieaastane kogemus erinevate autoparkidega töötamisel ütleb, et tegelikult sõidupäeviku pidamine maksuseaduse jaoks on ainult üks väike osa sellest, kuidas GPS-jälgimislahendus ettevõttele saab kasulik olla. Töötajate ametisõitudest perioodilise kokkuvõtte tegemine peaks olema iga autosid kasutava ettevõtte mõistlik ja põhjendatud soov. Nii saab ülevaate, et kuhu ja kui palju aega/energiat pandi ning hea sisendi analüüsiks, kas see ennast ka ära tasus. Näiteks, kui kuus on kümneid sõite Eesti teise otsa, aga kasu ettevõttele äärmiselt väike või olematu, siis oleks ratsionaalsem sellistest sõitudest loobuda või leida selle piirkonna jaoks eraldi kohapeal asuv müügiinimene. Ja rahaline võit võib olla kordades suurem kui praegu sõidupäeviku pidamisest saadav maksude kokkuhoid," selgitas Ecofleet Eesti tootejuht Kalmer Kärblane kogemuse põhjal, kuidas GPS-jälgimislahendus aitab lisaks sõidupäeviku automaatsele täitmisele ka ettevõtte tulemuslikkust parandada.

Foto: Ecofleet

"Sõidupäevik muudab kontorist väljas töötavate inimeste tegevuse palju läbipaistvamaks ja samas ka distsiplineerib - samamoodi nagu avatud kontor, kus on näha, kes teeb tööd ja kes tukub laua taga."

Ecofleet Eesti tootejuht Kalmer Kärblane

"Kui ettevõttes kasutatakse GPS-jälgimislahendust, mis automaatselt registreerib kõik töösõidud, on ka juhil ühtegi lisaliigutust tegemata võimalik vaadata, kes, kus ja millal tööülesandeid täitis ning kui palju sõitis. See muudab kontorist väljas töötavate inimeste tegevuse palju läbipaistvamaks ja samas ka distsiplineerib ? samamoodi nagu avatud kontor, kus on näha, kes teeb tööd ja kes tukub laua taga. Ideena võivad meeskonnad tehagi kuud kokkuvõtva koosoleku, kus sõitude raporti põhjal vaadatakse üle, mida viimase kuu aja jooksul tehtud sai ja mis tulemus on," pakkus Kalmer välja ühe võimaluse. Autopark on ettevõttele ühelt poolt suur kulu ning samas investeering, seetõttu peaks olema oluline ka oma põhivara asukohta teada.

Kärblase sõnul kogub aina enam populaarsust ka ametiautode ühiskasutusparkide loomine, kus GPS-lahendus saab abiks olla nii ette planeerimisel kui ka tagantjärele aruandluse koostamiseks. "Ühiskasutuses olevate autode ettevõttesiseseks arveldamiseks vajaliku info saab Ecofleeti abil täpselt osakondade või töötajate vahel jagada. Ka hoolduste meeldetuletused saab süsteemi lisada, et kõik õigeaegselt tehtud saaks" täpsustab Kärblane. "Kes rohkem infot tahavad, võivad uurida Green Driving ehk ökosõidu raportit ? sealt tuleb selgelt välja, milline juht kasutab autosid heaperemehelikult või kes üritab justkui kõige kiiremat ringiaega välja sõita."

Tegu ei pea olema eraldiseisva süsteemiga, mis lisandub juba ettevõttes olemasolevatele haldustarkvaradele: integratsiooni abil saab Ecofleeti ühendada ettevõtte raamatupidamis- ja kliendihalduslahendustega. "Samuti oleme ise loonud ühenduse Autlo automaatparkimise lahendusega, tänu millele saavad meie kliendid seda teenust ilma eraldi lisaseadet ostmata kasutada. Erinevaid võimalusi on palju, iga autoparki omav ettevõte leiab oma. Kui antud teema kõnetas sind, võta kindlasti ühendust ? meie konsultant annab täpse ülevaate, kuidas Ecofleeti autopargi ja meeskonna haldamise lahendus aitab raha kokku hoida ja samas ka rohkem teenida," võtab Kärblane kokku.

Ecofleeti pakutavate lahenduste kohta saad rohkem infot SIIT.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077