Autor: UAB Lonas • 25. veebruar 2024

Kuidas madrats mõjutab magamist?

Inimese uni on paljude teaduslike uuringute objektiks. Paljudes uuringutes on püütud välja selgitada, kuidas kvaliteetne uni mõjutab inimese heaolu ja füüsilist tervist, mis põhjustab erinevaid unehäireid ja mis aitab neid ennetada. Nendele küsimustele vastuseid otsides on selgunud, et üks teguritest, mis mõjutab tugevalt inimese une kvaliteeti, on magamispinna valik.

Madratsi tüüp, millel inimene magab, määrab sageli tema une kvaliteedi, selle, kas ta alustab päeva rahulikult ja energiliselt ning kas ta on vaba ebamugavatest valudest. Kuidas aga valida madratsit, mis vastab kõigile teie vajadustele tervisliku ja rahuliku une tagamiseks? Mis juhtub, kui teete vale valiku? Millised on mugav madrats ja kattemadratsi - koostöö imed?Vastame nendele küsimustele ja anname teile palju kasulikku teavet tervisliku ja kvaliteetse une kohta.

Märgid, et madrats mõjutab teie magamist

Kehv ja ebakvaliteetne uni on probleem, mis mõjutab paljusid inimesi igas vanuses. Selle probleemi lahendamiseks võetakse kasutusele mitmesuguseid meetmeid, sealhulgas magamisharjumuste muutmine, rituaalide kehtestamine, magamistoa ümberkujundamine ja isegi unerohtude tarvitamine. Kuid paljudel juhtudel on halva unekvaliteedi probleemi võimalik lahendada palju lihtsamalt, sest tegemist on lihtsalt vana madratsiga. Millised on märgid, et teie madrats on see, mis mõjutab teie und?

● Kui tõusete hommikul üles, siis on kogu keha valus ja tunnete ebamugavat jäikust lihastes, seljas ja kaelas.

● Teid on juba mõnda aega vaevanud ebamäärane lööve ning teie nahk on pärast magamist tundlik ja sügelev.

● Te tahaksite pigem magada teises voodis, näiteks hotellis või sugulaste juures.

● Te tunnete või isegi näete palja silmaga, et madratsil on tekkinud mõlgid, muhud ja vedrud.

● Magama jäämiseks peate lamama madratsil kindlas kohas.

● Diivanil on teil peaaegu sama lihtne magama jääda kui voodis.

● Kui te voodis liigute, teeb teatud hääli.

Kõik need on tõsised märgid, et teie madrats mõjutab teie magamist ja võib olla kehva une peamiseks põhjuseks. Tasub märkida, et just madratsil on suur mõju tervislikule unele ning heaolule ja tervisele, seega on oluline pöörata erilist tähelepanu magamispinnale, millel veedate umbes poole oma ööpäevast.

Kuidas valida õige madrats?

Kui otsustate oma madratsit vahetada, siis on oluline mõista, et uus madrats tagab teile hea une ainult siis, kui teete õige valiku. Madratsi ostmine ainult sellepärast, et sõber või tuttav on seda soovitanud, ei paranda väga sageli teie und ja mõnikord isegi teeb seda kehvemaks. See tuleneb sellest, et madratsi valik on väga individuaalne, mistõttu on soovitatav enne uue magamisaluse valimist arvestada järgmiste põhiteguritega:

● Hinnake oma kehaomadusi ja uneharjumusi. Madratsi valimisel on väga oluline hinnata korralikult oma pikkust, kaalu, magamisasendit ja kõige tundlikumaid kehapiirkondi. Näiteks kui teil on seljavalu, siis on mõnele inimesele abiks kõvemad madratsid, mõnele aga pehmemad. Kui magate selili või kõhuli, siis on soovitatav kasutada kõva või keskmise tugevusega magamisalust, kui aga magate külili, siis on pehme madrats parem valik. Samuti peaksite teadma, et uus madrats peaks olema vähemalt 15 sentimeetrit pikem kui teie pikkus ja selle kõvadus peaks lähtuma teie kehakaalust. Mida suurem on inimese kaal, seda kõvem peaks madrats olema.

● Keskenduge kvaliteedile. Madratsi kvaliteet on hea une jaoks väga oluline. Seetõttu on uue madratsi valimisel väga oluline arvestada madratsi materjalidega, kas see on hüpoallergeenne ja kaitseb tolmulestade eest, kas see on piisavalt vastupidav ning kas see hoiab oma kuju ja mugavustaset aastate jooksul.

Kattemadratsi paar parimate tulemuste saavutamiseks

Kui te võtate neid tegureid arvesse ja valite endale sobiva madratsi, siis on suur tõenäosus, et teie une kvaliteet muutub oluliselt - te magate paremini, te ei ärka keha- ja seljavaludega, unustate tüütud lööved või muud allergiasümptomid ning tunnete end energilisemalt ja parema tujuga. Kuid parima unekvaliteedi saavutamiseks tasub kaaluda kvaliteetse madratsi ja kattemadratsi paari. Kattemadrats on madratsi õhem versioon, mis on loodud selleks, et viia teie unemugavus järgmisele tasemele. Kattemadratsi peamine ülesanne on täpselt kohaneda keha kumerustega ja reguleerida magamisaluse omadusi - pehmendada, polsterdada, kompenseerida pinna ebatasasusi. Lisaks sellele loovad antiallergeensete omadustega kattemadratsid äärmiselt hügieenilise magamiskeskkonna ning on täiesti vabad hallitusest, seentest ja tolmulestadest, ennetades tõhusalt allergilisi reaktsioone. Kuigi uus madrats ja sellega koos olev kattemadrats tagavad parima kvaliteediga une, tasub meeles pidada, et kattemadrats ei pea tingimata olema valitud koos uue madratsiga. Võimalik on valida eelarvesõbralikum variant ja osta ainult kvaliteetne kattemadrats, mis parandab tõhusalt kõiki vanu madratsi puudusi ja aitab kaasa paremale, tervislikumale ja rahulikumale unele.

Kuidas valida parim kattemadrats?

Olenemata sellest, kas soetate kattemadratsi uuele või vanale madratsile, on oluline teada, kuidas valida parim kattemadrats oma unevajaduste jaoks. Näpunäide: Kuulake oma keha ja tehke endale selgeks, mida te otsite:

● Madratsit valides vastake kõigepealt küsimusele, millist funktsiooni soovite, et see täidaks. Kas soovite magamisalust pehmendada või kõvemaks teha? Pehmendavad kattemadratsid kompenseerivad madratsi või voodi suuremat vajumist ja kui magate diivanvoodil, vähendavad lõhede tekitatud ebamugavustunnet. Tugevdatud kattemadratsid siluvad magamisaluse ühel poolel esinevaid ebatasasusi, pakkudes samal ajal rohkem kõvadust ja jäikust sellel poolel, millel te lamate.

● Parimat mugavust pakkuva kattemadratsi valimiseks on oluline pöörata tähelepanu ka sellele, millises asendis te tavaliselt magate: kõhuli, külili või selili. Kui teile meeldib magada külili, siis on soovitatav valida pehme või keskmise tugevusega madrats. Kui magate selili või kõhuli, peaksite valima kõvema madratsi, mis tagab õige kehatasakaalu ja tervisliku une..

Mis juhtub, kui ma ei vaheta oma madratsit?

Paljud märgid näitavad, et on aeg madratsit vahetada, sealhulgas unetus, piinavad vaevused ja valud, energiapuudus ja üldise heaolu halvenemine. Kui kõiki neid märke ignoreerida ja mitte otsida madratsit, mis parandaks teie une kvaliteeti, viib see aja jooksul ainult kehvema vaimse ja füüsilise tervise juurde. Kas tasub siis pidevalt tunda end halvasti kvaliteetse une puudumise tõttu? Kindlasti mitte, kui uus kvaliteetne madrats või rahaliselt vähem valus lahendus - kvaliteetne kattemadrats - võib oluliselt parandada teie und ja tagada hea unega helgema päeva.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077