Autor: UTA Sp. z o.o. • 13. oktoober 2023

UTA Edenred: 60-aastane edukas tee kütusetšekkide pakkujast mobiilsusteenuste liidriks

1963. aastal Heinrich Ecksteini poolt Saksamaal Aschaffenburgis asutatud UNION TANK Eckstein GmbH & Co. KG on nüüdseks UTA Edenredi kaubamärgi all üks juhtivaid mobiilsusteenuste pakkujaid Euroopas. Praegu Edenred SE-sse kuuluva ettevõtte 60-aastane ajalugu näitab muljetavaldavalt dünaamilisust ja laienemisjõudu, teedrajavaid uuendusi ja jätkusuutlikku töökindlust.

Klientidele ja nende vajadustele lähedal olemise põhimõtte kehtestas juba Heinrich Eckstein, kui ta 1963. aastal ettevõtte käivitas. "Ja endiselt on ettevõtte filosoofia osaks muuta liikumine võimalikult lihtsaks kõigile, kes reisivad tööasjus." ütleb Carsten Bettermann, UTA Edenredi tegevjuht.

Algus – diislitšekid sularaha asemel

Eckstein alustas Aschaffenburgis tagasihoidlikult ja väikeselt, käputäie töötajatega. Tollal oli veel kombeks, et kaugsõidujuht sai enne igat sõitu raha erinevates rahvusvaluutas, et tasuda teel tankimise, remondi ja muude kulude eest. Röövide, väärkasutamise või varguste ärahoidmiseks pakkus Eckstein oma klientidele esialgu sularaha asemele diislikütuse ostmiseks kütusetšekke, mis hiljem asendati magnetribadega kütusekaartidega. See võimaldas varustada oma veokeid ja busse kütuse, õli ja määrdega UTA lepingulistes tanklates nii kodu- kui ka välismaal ilma sularahata.

Edasine areng – rohkem kui lihtsalt tankimine, üle Euroopa

Saksamaa majanduse kasvu tulemusena suurenes vajadus transpordi järele ja koos sellega kasvas ka UTA kliendibaas ning UTA aktsepteerimispartnerite arv. Väike kaart muutus üha populaarsemaks ja sai üha rohkem ülesandeid: remondi-, hooldus- ja lisateenustega ning laiaulatusliku üle-euroopaliste teemaksulahenduste portfelliga on UTA Edenred oma teenuseid pidevalt laiendanud arenedes samal ajal igakülgseks teenusepakkujaks, kes vastab kõigile transpordiga seonduvate vajadustele.

"Konkreetse autopargi vajadustele kohandatud lahendused on meie jaoks alati olnud iseenesestmõistetavad, et täita optimaalselt erinevaid klientide nõudmisi," ütleb Carsten Bettermann. "Täna teenindame kliente igas suuruses ja igas klassis sõidukitega. Lisaks transpordi- ja logistikaettevõtetele, saavad meie aastatepikkusest kogemusest kasu kütuse- ja teeninduskaartide alal ka muudes valdkondades tegutsevate autoparkide juhid."

Töötajate arv kasvas samas tempos toote- ja teenusteportfelliga. UTA Edenred laienes – ka rahvusvaheliselt äsja asutatud tütarettevõtete ja välisriikide esinduste kaudu.

Alates 1982. aastast on UTA Edenred asunud Aschaffenburgi lähedal Kleinostheimis. Ettevõtte pideva kasvuga sammu pidamiseks on peamist asukohta sellest ajast alates mitu korda laiendatud ja praegu pakutakse tööd ligikaudu 400-le kokku üle 700 töötajast üle Euroopa. UTA Edenred on tütarettevõtete ja müügiesindustega esindatud 15 Euroopa riigis.

Edulugu Eestis ja Baltikumis

UTA esimene esindus Baltikumis avanes just Eestis. Timex S.A. Eesti filiaal avas oma uksed aastal 2004 – samal aastal kui Eesti astus Euroopa Liitu. Alates sellest ajast on Timex UTA agendina Eesti transpordituru maastikul mänginud olulist rolli - turg oli siis hoopis teistsugune, majandus kasvas väga kiiresti kuid sellise kvaliteediga kompleksteenust pole siis keegi pakkunud. Peale laia aktsepteerimisvõrguga kütusekaarti, tutvustas UTA Eesti turule teemaksuseadmeid ja väga suurt populaarsust saanud välismaal tasutud käibemaksutagastust, pakkudes esimesena Eestis käibemaksu eelfinantseerimist.

Algusest peale tundsid kliendid UTA pakutava lahenduse enneolematu väärtust, mis viis kiirele kasvule. Kuni tänaseni on UTAga mitmed kliendid, kes alustasid oma teekonda mitu aastat tagasi koos meiega ja teevad seda siiani. Nende aastate jooksul oleme koos läbi elanud tõusud ja mõõnad kuid nii siis, kui praegu, on meie tähelepanu keskmes meie klientide rahulolu, spetsialistide pädevus ja pakutava teenuse kõrge standard. Arendasime välja edukalt ka kohalikku kütusepakkumist Leedus ja Eestis. Alustasime 2004. aastal vaid mõne tanklaga, ja täna on meil Balti riikides peaaegu 60-protsendiline jaamade kaetus, mis võimaldab klientidele tankida mugavalt ja atraktiivsetel tingimustel.

Pilk tänasesse päeva – laiaulatuslikud mobiilsusteenused 40 riigis

UTA kütuse- ja teeninduskaardiga on klientidel täna juurdepääs üleeuroopalisele võrgustikule, mis koosneb ligikaudu 81 000 aktsepteerimispunktist 40 riigis, mis lisaks tankimisele võimaldab lihtsat ja mugavat teemaksuarveldust 27 riigis ning ka paljude muude teenuste kasutamine. Üle 63 000 tanklaga 36 riigis pakub UTA aktsepteerimisvõrk lisaks diislile ja bensiini tankimise ka alternatiivseid kütuseid nagu biodiisel, HVO 100, LNG ja CNG ning hõlmab elektrilaadimisvõrku, millel on hetkel üle 511 000 laadimispunkti 33 riigis, mida järjest laiendatakse üle Euroopa.

UTA One® nextiga on UTA Edenredil üle 3,5 tonni kaaluvatele sõidukitele mõeldud teemaksuseade, mis võimaldab Euroopas peaaegu piirideta liikuvust. Pardaseade hõlmab praegu 17 teemaksu konteksti 15 Euroopa riigis, mistõttu on see Euroopa elektroonilise teemaksuteenuse (EETS) jaoks kõige terviklikum lahendus turul. Lisaks sellele pakub UTA koostalitlusvõimelist teemaksulahendust ka sõiduautodele ja kaubikutele - UTA One® Move. Ja lõpuks – UTA aktsepteerimispartnerid rahvusvahelises UTA võrgustikus suurendavad tänu suurele klientide arvule oma nähtavust, võidavad juurde uusi kliente ja kasvatavad lihtsa ja sularahavaba töötlemise ning atraktiivsete hinnamudelitega oma müüki.

Tulevik on juba alanud – digilahendused

Oma digitaalsete lahendustega, nagu kütuseplaneerimise tarkvara UTA SmartCockpit® ja telemaatikalahendus UTA SmartConnect® püüab UTA Edenred muuta end oma klientide mobiilsuse digitaalseks platvormiks – tee, mis jätkub ka tulevikus uuenduslike toodete ja teenustega.

UTA Edenredi pühendumus klientide vajaduste rahuldamisele, innovatsiooni ja jätkusuutlikkuse edendamisele on taganud ettevõttele kohta mobiilsusteenuste liidrite eesotsas. Alustades tagasihoidlikult Saksamaal ja laienedes, et luua laialdane vastuvõtupunktide võrgustik üle Euroopa on UTA Edenred järjekindlalt kohanenud, et vastata transpordi- ja logistikatööstuse pidevalt muutuvatele nõuetele. Täpselt määratletud tulevikuväljavaadetega keskendub UTA Edenred jätkuvalt oma klientide liikuvuse sujuvamaks muutmisele, tugevdades oma teedrajavat rolli liikuvusteenuste sektoris.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077