Autor: Logistikauudised.ee • 12. mai 2020

Puust ja punaselt: mida peab teadma Soome vahet reisides?

Soome ja Eesti vahelist reisiliiklust on otsustatud avada järk-järgult, alustades tööga seotud liiklusest. Uued juhised kehtivad kuu aega, alates 14.maist kuni 14. juunini. Mida tasub uutest reeglitest teada?
Tallinki laevaliiklus Tallinna ja Helsingi vahel tiheneb alates reedest.
Foto: Liis Treimann

Soome saatkond Eestis toonitab, et Isegi kui laevafirma müüb kliendile pileti, otsuse riiki sisenemise kohta teeb piirivalveametnik, Soome piiril Piirivalveamet ja Eestis Politsei- ja piirivalveamet.

Piiriületus Eestist Soome

Soome saavad reisida kõik Soome kodanikud ja nende pereliikmed, EL-riikide kodanikud, kes on oma elamisõiguse registreerinud ning kolmanda riikide kodanikud, kellel on elamisluba Soomes. Lisaks on lubatud tööpärane liiklus, töösuhe või tööülesanne, mis tuleb piiril dokumentidega tõestada.

Loe lisaks
Eesti leevendab piiranguid Läti, Leedu ja Soome piiriületusel

Piiriületus Soome lubatakse ka vältimatul perekondlikul põhjusel või teistel tungivatel põhjustel. Soomes inimene peab püsima 14 päeva karantiinitaolistes oludes. See tähendab, et lubatud on liikuda töö- ja elukoha vahel, ning lubatud on vaid vältimatu poes- ja apteegis käik.

Praeguste juhiste kohaselt Piirivalveamet ei loe Soome reisimise eelduseks vabaaja reisimist.

Kuna suursaatkond ei ole piiriületamisest vastutav ametivõim, suunab ta kliendid Piirivalveameti poole piiriületamise kohta puudutavates küsimustes.

Täpsem juhend Piirivalveameti kodulehel. Jälgi ka Soome suursaatkonna aktuaalseid teateid saatkonna Facebook-lehel ja Twitteris.

Piiriületus Soomest Eestisse

Riigipiiri ületamine Eestisse on lubatud inimesel, kellel on Eesti kodakondsus, Eesti elamisluba või elamisõigus või kelle alaline elukoht rahvastikuregistri järgi on Eestis. Tulenevalt valitsuse otsusest on alates 14. maist lubatud piiriületus Soome ja Eesti vahel ka tööalase vajaduse puhul. Lisaks eelnimetatud inimestele on piiriületus lubatud ka tudengitel, kes õpivad Eestis registreeritud õppeasutustes ning inimestel, kellel on piiriületuseks vältimatu, peamiselt perekondlik, põhjus.ndiselt on piiriületus on lubatud inimestel, kes on vahetult seotud kauba transpordiga. Täpsemat juhised Eesti Politsei- ja Piirivalveameti leheküljel.

Soome ja Eesti vahelisest liikumisest täpsemalt SIIN.

Tõendamiskohustus, et inimene mahub eranditena kirjeldatud kategooria alla, lasub inimesel endal. Samuti võib taotluse esitada ja asjaolusid tõendada ka ettevõte või tööandja.

Vajadusel saab lisainfot küsida meiliaadressilt [email protected]. Inimeste osas, kes korralduses nimetatud erandite alla ei mahu, on jätkuvalt võimalik lubada piiriületus eritaotluse alusel. Ankeedi leiab PPA leheküljel.

NB! Piiriületaja peab olema haigusnähtudeta.

Eesti siseneja peab arvestama sellega, et ta peab viibima 14 päeva karantiinis kodus või piiriületusel märgitud elukohas. 14. maist ei pea Soomest Eestis käivad Soome kodanikud jääma piiriületuse järel 14 päevaks isolatsiooni. Samuti võivad Eesti elavad, kuid Soomes tööl käivad inimesed liikuda Eesti ja Soome vahel rohkem kui kord nädalas.

Lisaks kaob piiriületuse järgne isolatsiooninõue neile, kes saabuvad Soomest Eestisse tööle või siinsesse õppeasutusse õppima. Samuti ei pea koju jääma inimesed, kes saabuvad Eestisse vältimatul perekondlikul põhjusel, eelkõige lähisugulasega kohtumiseks, aga ka sellisteks sündmusteks nagu matused või pulmad.

Eesti välisministeeriumi soovitus vältida turismi eesmärgil reisimist välisriikidesse on endiselt jõus. Samuti kehtib endiselt Soome välisministeeriumi soovitus vältida vabaaja reisimist välismaale.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077