Autor: Logistikauudised.ee • 5. juuni 2019

Riigikohus: kojamehe vahele jäetud trahviteate võib lugeda kättesaaduks

Riigikohtu tsiviilkolleegium leidis oma otsuses, et leppetrahviteate jätmine sõiduki esiklaasi kojamehe vahele on mõistlik viis sellise trahviteate edastamiseks. Kui erandlikke asjaolusid pole, võib trahviteate esitaja arvestada, et trahvisaaja on selle kätte saanud.
Trahvikviitung kojamehe vahel.
Foto: PEETER LANGOVITS, Postimees/Scanpix

Riigikohtusse jõudnud tsiviilasjas oli hageja osaühing EUROPARK ESTONIA, mille parkimisalal parkinud kostja jättis hagiavalduse järgi tasumata 11 parkimistrahvi ligi pooleteise aasta jooksul. Parkimisala valdaja väitel teatas ta leppetrahvist iga kord, pannes trahviteate sõiduki esiklaasile kojamehe vahele. Kostja sõnul ta trahviteateid kätte ei saanud. Nii vaidlesid parkimisala haldaja ja sõiduki parkija selle üle, kas trahviteate sõiduki esiklaasile jätmine oli mõistlik viis selle edastamiseks.

Harju Maakohus rahuldas osaühing EUROPARK ESTONIA hagi. Tallinna Ringkonnakohus ei nõustunud maakohtu otsusega ning tühistas selle. Ringkonnakohus põhjendas, et trahviteate jätmine sõiduki esiklaasi kojamehe vahele ei olnud mõistlik viis teatamiseks, kuna parkimisala haldajaks olnud hagejale oli teada nii sõiduki vastutav kasutaja kui tema kontaktandmed.

Riigikohtu tsiviilkolleegiumi hinnangul võib pidada sellist trahviteate jätmise viisi aga mõistlikuks. Trahviteate kojamehe vahele jätmine pole mõistlik vaid erandlikel puhkudel, näiteks orkaani või muu looduskatastroofi esinemisel. Kui erandlikke asjaolusid pole, võib trahviteate esitaja arvestada, et trahvisaaja on selle kätte saanud. Kolleegiumi hinnangul ei muuda leppetrahviteate edastamise viisi ebamõistlikuks iseenesest asjaolu, et trahviteate esitajale oli teada sõiduki vastutava kasutaja isik ja tema kontaktandmed.

Riigikohus tühistas ringkonnakohtu otsuse ja saatis asja uueks läbivaatamiseks samale kohtule. Ringkonnakohus peab asja uuel läbivaatamisel hindama kõiki kostja apellatsioonkaebuses esitatud väiteid.

Riigikohtu otsusega saab lähemalt tutvuda SIIN

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077