Autor: Logistikauudised.ee • 22. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu sai Euroopa standardi elektriautode kiirlaadijad

Tartu kesklinna paigaldatud viie uue elektriautode laadijaga saab kiirelt laadida enamikke elektriautosid. SmartEnCity projekti raames paigaldatud laadijaid hakkab opereerima Elektritransport OÜ.

Eile tutvustati Tartus Aura keskuse lähedal asuvat uut kiirlaadijat, mille taolisi on Tartus kokku viis ning mis on ühed esimesed avalikud CCS (Combined Charging System) standardiga laadijad Eestis.

Elektritransport OÜ müügiinsener Rain Neemlaid selgitas, et see on oluline samm elektriautode edasise arengu suunas Eestis. „Nüüd saavad Tartus kiirelt laadida ka Euroopa ja muu maailma autotootjate elektriautod. Üleriigilises ELMO kiirlaadimisvõrgustikus on kasutusel Jaapani ChaDeMo laadimisstandard, millega saab kiirlaadida ainult Jaapani autosid,“ selgitas Neemlaid, kelle sõnul tuleb Euroopas lähiaastatel välja kümneid uusi elektriautode mudeleid, mis kasutavad just seda standardit.

Uutes kiirlaadijates saab auto täis laadida ligi kolmandiku võrra kiiremini kui olemasolevates kiirlaadijates ehk 30 minuti asemel saab auto laetud umbes 20 minutiga. Elektriauto laadimine hakkab uutes laadijates maksma 15 senti (koos käibemaksuga) iga laetud kilovatt-tunni eest, seega 100 kilomeetri läbimise kulu elektrile on 2-2,5 eurot. Bensiinihinda konverteerituna oleks see sama, kui auto kulutaks kütust ca 1,5-2 l/100 km.

Uued kiirlaadijad asuvad Aura keskuse ja Turu tänava spordihoone vahel (kaks laadijat), Väike-Turu ja Soola tänava nurgal, Küüni - Uueturu tänava nurgal ning Poe tänaval Vabaduse puiestee poolses otsas.

Laadijate ostu ja paigaldamist rahastati rahvusvahelisest projektist SmartEnCity, mille käigus luuakse kesklinnas asuvast hruštšovkade piirkonnast tarkadel lahendustel toimiv energiasäästlik linnaosa. SmartEnCity projekti rahastatakse Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogrammist Horisont 2020.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077