Autor: Logistikauudised.ee • 3. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tapal valmis pärast 90 aastast pausi taas vedur

Tapal renoveeritud vedur C30-M.
Foto: Operail
Logistika- ja transpordiettevõte Operail tutvustas koostöös Tšehhi ettevõtte CZ Lokoga ümber ehitatud uut vedurit C30-M, mis on mõeldud manöövertööde tegemiseks, kuid sobib hästi ka kaubavedudeks. Veduri nimeks sai Adam.

„Veduri moderniseerimisel lähtusime algselt enda vajadustest kuueteljelise manööverveduri järele, mis sobiks sama hästi ka kohalike vedude teostamiseks,“ sõnas ASi Operail juhatuse esimees Raul Toomsalu. 

Vedurit ehitati 2016.-2017. aastal ettevõtte Tapal asuvas depoos. Ehitusele järgnes testperiood ning nüüd on C30-M valmis igapäevaseks kasutamiseks nii Eesti raudteetaristul kui ka välisturgudele müümiseks. 

„Näeme tänases majandus- ja transiidiolukorras vajadust luua rohkem lisandväärtust olemasolevate teenuste kõrvale ning vedurite ehitamine meie Tapa depoos on üks märkimisväärne ärisuund, mida  lähitulevikus soovime kindlasti edasi arendada,“ rääkis Operaili juht, kes lisas, et hetkel on töös veel kahe veduri moderniseerimine ning allkirjastamisel on leping veel nelja veduri tootmiseks. 

„Kui varasemalt oleme peamiselt keskendunud kaubavedudele, siis viimasel aastal oleme jõudsalt arendanud ka teisi ärisuundi, mille tulemusena prognoosime selle aasta lõpetada kasumlikult. Meie majandustulemusi mõjutavad suuresti lisaks kaubaveole ka vagunite rent ning veeremi remont ja moderniseerimine,“ lisas Toomsalu. 

Majandus- ja taristuminister Kadri Simsoni sõnul on tal hea meel, et riigiettevõte Operail on kohanenud muutunud turuolukorraga ning leidnud uusi väljakutseid nii vedurite moderniseerimise kui ka vagunirendi valdkonnas. „Operail on oluline tööandja Tapa linnas ning loodetavasti on täna nime saanud uus vedur esimene paljude seast,“ lisas Simson. 

Viimati ehitati vedur Eestis ümber 1940. aastal Franz Krulli masinatehases. Hiljemalt on küll kohalikud ettevõtted ehitanud reisirongi vagunitest mootorvaguneid, mis liikusid Tallinnast Tartusse ja Narva, kuid veduri ehitamises on olnud 86-aastane paus.

„Oleme väga uhked meie Tapa üksuse töö üle ning hea meel on tõdeda, et Operailis tehtud head tööd näevad ka meie väliskliendid – oleme allkirjastanud ka esimese koostöölepingu,“ ütles Toomsalu. Eestis kasutab Operail vedurit erinevates jaamades manöövertöödeks ning konteinervedudeks Muuga ja Koidula piiripunkti vahel. 

Veduri tutvustusüritusel toimus ka pidulik veduri ristimine. Uus vedur sai endale väärika nime Adam, mis on austusavaldus Tapa jaamaülemale Adam Zmijevskile, kes töötas Eesti raudteel aastatel 1909-1918. „Austame traditsiooni anda uutele veduritele nimed ning ristisime oma esimese veduri tööka ja tubli Tapa jaamaülema järgi Adamiks,“ selgitas Toomsalu veduri nime saamislugu. 

Operaili C30-M on uus, turvaline, senistest oluliselt kesskonnasõbralikum kaasaegne moodulvedur. Veduri monteerimiseks kasutati tuntud rahvusvahelise tootja General Electricu ?30-7Ai veduri põhiraami ja veermikke ning Euroopa suure tootja CZ Loko disainitud mooduleid.

Vedur on Euroopa Liidus sertifitseeritud. Kuueteljelise veduri kaal on 138 tonni, teljekoormus on 23 tonni ning see on vahelduvvoolu/alalisvoolu elektriülekandega. Vedurile on paigaldatud Caterpillar 3512C HD diiselmootor võimsusega 1550 kW (2079 hj) ning tippkiirus on 100 kilomeetrit tunnis. Eestis on kaubarongide suurim lubatud sõidukiirus 80 kilomeetrit tunnis.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077