27. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rail Balticu juht astus tagasi

Baiba Rubesa
Foto: Mihkel Maripuu/Scanpix
Rail Balticu juht Baiba Rubesa andis täna, kuu enne ametiaja lõppu, sisse lahkumisavalduse, sest ettevõtte juhtimine on tema sõnul pideva kauplemise ja mittemillegitegemise pärast võimatu. RB juhtimise võttis ajutisel enda õlule finantsjuht Igna Degutis.

Baiba Rubesa, Balti riikide ühisettevõtte RB Rail tegevjuht andis ettevõtte nõukogule lahkumisavalduse, teatas tema sekretär.

Rubesa on Rail Balticu projekti juhtinud 2015. aastast ning oleks oktoobris pidanud niikui nii ameti maha panema. Oma lahkumisavalduses ütleb ta, et visioonid projekti juhtimisest ning edasisest käekäigust erinesid kardinaalselt ning mingit ühispunkti ei olnud.

"Selle organisatsiooni, milles ma praegu olen sunnitud kaasa lööma, praegune ülesehitus on täiesti vastuolus kõigi heade juhtimistavadega. Projekti algusest peale peituvad selles huvide konfliktid on ka kõigi osapoolte tegevuse ja tegevusetuse peamiseks põhjuseks. Minu arusaamistega projektide vastutustundlikust juhtimisest läheb see igatahes vastuollu," kirjutab Rubesa. 

Tema hinnangul juhitakse projekti praegu faktiliselt aktsionäride poolt ning Rubesa ei näe, kuidas praeguse olukorra jätkudes Rail Balticu raudtee üldse valmida saakski. "Hoolimata lakkamatutest läbirääkimistest ei ole aktsionärid suutnud kokku leppida isegi rahastusmudelis," lisas Rubesa.

Eesti Päevalehes avaldatud arvamusloos hoiatab Rubesa, et liikmesriigid on olnud kannustatud väiklusest ega mõista koostalitlusvõime olulisust. "Näiliselt ilma põhjapidavate arvutuste ja kokkulepeteta jätkatakse investeerimist RB Rail AS’i aktsionäride ettevõttetesse riiklikul tasandil. Sel viisil kahekordistuvad tegevused ja kolmekordistub maksumus," hoiatas ta.

RB Raili omanikud on Läti rahvusringhäälingu teada ka varem olnud Rubesa tegevusega rahulolematud ning väidetavalt alustanud uue juhi otsimisega.

Veebruaris edastas "Aktuaalne kaamera", et Rail Balticu raudteetrassi rajamiseks loodud kolme Balti riigi ühisettevõtte AS RB Rail aktsionärid, täpsemalt Eesti ja Läti tahtsid koostöö puudulikkuse tõttu avaldada Rubesale umbusaldust.

Loe Rubesa süüdistusi edasi artiklist "Simson Rubesa süüdistustest: Keskerakond toetas Rail Balticut juba 2005. aastal"

Finantsjuht võttis juhtimise üle

Täna määras RB Rail AS nõukogu ettevõtte ajutiseks tegevjuhiks finantsjuhi ja juhatuse liikme Ignas Degutise, kelle sõnul on ühisettevõttel RB Rail AS suur potentsiaal kiirendada projekti arengukäiku.

“RB Rail AS jätkab tööd täisvõimsusega ning keskendub raudtee kõikide osade üksikasjalike tehniliste juhiste arendamisele. Lisaks soovime võimalikult kiiresti lõpule viia Rail Baltica pikaajalise äri-, tegevus-, ja taristuhaldamise kavad, mis määravad projekti edu tulevikus,” lisas Degutis. 

Ajutise tegevjuhi sõnul töötab RB Rail jätkuvalt projektile pikaajalisema rahastuse võimaldamise suunas ja otsib lahendusi, et koostada ühisettevõttele jätkusuutlik eelarve järgnevaks kaheks aastaks. 

Degutis lisab, et Rubesa märkimisväärset panust projekti arengusse tegevjuhina selle ellukutsumisest alates hinnatakse kõrgelt. “Nende aastate jooksul on ta suutnud üles ehitada motiveeritud ja laialdaste teadmistega professionaalse meeskonna. Samuti luua tõhusa ja läbipaistva organisatsiooni ning hangete teostamise struktuuri,” ütles ta.

Ignas Degutis on majandusspetsialist, kes ühines RB Rail ASi meeskonnaga kui finantsjuht ning nimetati juhatuse liikmeks 24. aprillil 2017. Tal on bakalaureuse- ja magistrikraad finantsökonoomikas.

Degutise sõnul on ühisettevõttel RB Rail AS suur potentsiaal kiirendada projekti arengukäiku. “RB Rail AS jätkab tööd täisvõimsusega ning keskendub raudtee kõikide osade üksikasjalike tehniliste juhiste arendamisele. Lisaks soovime võimalikult kiiresti lõpule viia Rail Baltica pikaajalise äri-, tegevus-, ja taristuhaldamise kavad, mis määravad projekti edu tulevikus,” lisas Degutis. 

 

Autor: Äripaev

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077