2. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa keskpunkt pannakse oksjonile

Euroopa geograafiline keskpunkt
Foto: visitlithuania.net
Vilniuse lähedal asuv Euroopa geograafiline keskpunkt plaanitakse panna sügisel enampakkumisele, sest rajatis on käest lastud ning ei meelita sinna piisaval määral turiste, kirjutab Baltic-Course.

„Kui kaasata erakapitali, siis püütakse see koht teha turistidele võimalikult ahvatlevaks. Mul on kahju, et kohalikud omavalitsused ei ole seda võimalust ära kasutanud,“ ütles Leedu majandusminister Virginijus Sinkevičius intervjuus Leedu raadiojaamale Ziniu Radijas.

Ta avaldas ka kahetsust, et Vilniuse rajoon pole suutnud seda rajatist muuta atraktiivseks ning soodustada piirkonna turismi.

Leedu majandusministeerium on juba varemgi üritanud seda objekti välja rentida, viimati 2012. aastal, mil ministeerium soovis anda keskuse rendile kümneks aastaks. Konkurss aga ebaõnnestus, kuna pakkumisele ei laekunud ühtegi osalejat.  Nüüd võeti vastu otsus keskus erastada.

Euroopa geograafilise keskpunkti keskus asub 26 km Vilniusest põhja suunas, Vilnius - Utena (A14) maantee lähedal Girija külas. Lähedal tegutseb juba Euroopa keskuse nime kandev golfiklubi, samuti on samas kõrval looduskaunis järv.

Euroopa geograafiline keskus määrati 1989. aastal Prantsusmaa riikliku geograafiainstituudi teadurite poolt. 24. mail 1997 avati seal Euroopa keskpunkti tähistav kivi, 2004. aastal aga skulptor Gediminas Jakubonise loodud sammas.   

Leedulaste mure on ka igati põhjendatud, sest ukrainlased oskavad „oma“ Euroopa keskpunkti oluliselt paremini müüa ja turundada. Nimelt asub Karpaatia mäestikus Dilove külas samuti Euroopa geograafilise keskpunkti nime kandev külastuskeskus, mille asukoht on määratud omal ajal Austria-Ungari keisririigi juhtide poolt.

Vaatamata sellele, et juba ligi 30 aastat on ametlik Euroopa geograafiline keskpaik Leedus, ei lase ukrainlased sellest end häirida: nende Euroopa geograafilises keskpunktis tegutseb tänaseni muuseum, restoran, suveniiripood jms ning on Karpaatia turistidele üks peamisi külastuskohti.     

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077