Autor: Harro Puusild • 2. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjon plaanib teekasutustasusid laiendada kõikidele sõidukitele

Teekasutustasu võivad maksma hakata ka sõiduautode omanikud.
Foto: Andras Kralla
Euroopa Komisjon plaanib muuta seni vaid rasketele kaubaveokitele kehtinud teetasude maksmise korda. Muudatuste mõte on laiendada rasketele veokitele kehtivat teekasutusmaksu korda kõikidele sõidukitele, mis mõjutavad teedevõrgustiku seisukorda ning kahjustavad keskkonda.

Ainuüksi ühe kindla transpordivahendi grupi maksustamine teemaksudega ei ole Euroopa Komisjoni hinnangul õiglane, kui samal ajal avaldavad teedele raskeveokitega samaväärset kahjulikku mõju ka bussid ja teised transpordivahendid.  Olukorra leevendamiseks ja võrdsema kohtlemise tagamiseks on komisjon esitanud ettepanekud laiendada rasketele kaubaveokitele kehtiva teemaksu direktiivi 1999/62/EÜ kohaldamisala kõikidele sõiduautodele, väikebussidele, kaubikutele ja bussidele, teatas kaubandus-tööstuskoda. 

Muudatuste kohaselt tahetakse anda liikmesriikidele võimalus laiendada rahvusvaheliselt kasutatavatel teedel kehtivaid teemakse ka muudele siseriiklikult kasutatavatele teedele. Näiteks luuakse võimalus kehtestada ummikumaksud teelõikudel, kus ummikute tekkimine on sagedane liiklust häiriv probleem ning ummikumaksust saadud raha tuleks kasutada ummikukohtadele alternatiivse transpordilahenduse leidmiseks.

Lisaks sisaldavad ettepanekud võimalust diferentseerida raskeveokite teetasusid vastavalt heitgaaside määrale, et soodustada uuemate ja keskkonnahoidlikumate masinate kasutamist.

Seisukohtade kujundamiseks ootab kaubanduskoda 8. jaanuariks tagasisidet kõikidelt ettevõtjatelt, keda kavandatavad muudatused puudutavad. Täpsemalt saab kõikidest teekasutustasudega seotud muudatusettepanekutest lugeda siit.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077