Autor: Harro Puusild • 12. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Videokoolitus võib aidata ennetada tööõnnetusi tõstukijuhtidega

Lenno Põder.
Foto: Harro Puusild
Videokoolitus peab olema lühike, lööv ja sisukas, ütles Ametikoolitus OÜ tegevjuht ja koolitaja Lenno Põder täna toimuval seminaril „Inimesed ja ohutus ladudes“.

Lenno Põder selgitas Logistikauudised.ee korraldatud seminaril, mida peab silmas pidama tööõnnetusi ennetava videokoolituse tegemisel. Oma ettekandes tõi ta näiteks tõstukijuhtide koolitused, mida tellitakse tavaliselt siis, kui juhtunud on mõni õnnetus või soovitakse õnnetusi ennetada.

Tõstukijuhtidega võib juhtuda erinevaid õnnetusi, mida saaks ennetada. Näiteks võib ette tulla luumurde, hüppeliigese vigastusi ja lahtisi haavu.

Üks lahendus selliste olukordade ennetamisel võib olla videokoolitused, mille käigus filmitakse töötajaid enne koolituse toimumist. Videolindi abil on võimalik töötajate tegevust koolitusel analüüsida. „Videokoolituse kestvus ei tohi olla pikk – maksimaalselt kaks korda ja poolteist tundi korraga. See peab olema lühike, lööv ja sisukas ehk mõjuv,“ soovitas Põder.  

Kaasama peaks kõik töötajad – koristajast ülemusteni välja. „Ülemusi ei tohi tavatöötajaga ühte gruppi panna, sest me tahame, et töötajaid hakkaksid koolitusel vabalt rääkima. Kui ülemused on kohal, siis vabalt ei räägita,“ hoiatas Põder ja lisas, et igasse gruppi peaks kaasama ka töökeskkonnavoliniku, kes märkaks detaile.

Põhikoolitusele peaks Põdra sõnul tegema ka järelkoolituse. „Kui ühendkoolituse kaudu hakkame rohkem nägema, siis järgmisel koolitusel kontsentreerume ainult ühele kindlale riskile,“ selgitas ta.

Koolituse eesmärk on kasvatada teadlikkust erinevatest ohtudest, mida töömasina kasutus võib põhjustada. Pärast koolitust peaks töötaja saama ka tunnistuse, mis tõestab, et ta on need oskused omandanud. Lõpuks peaks valmima ka kokkuvõttev motivatsiooniklipp.

Veel ütles Põder, et kindlasti tuleks tähelepanu pöörata ka eeskujudele. „Ilma eeskujudeta ei toimu midagi. Kui ülemused tulevad ettevõttesse ja ei pane selga ohutusvesti või on võtnud kaasa külalise, kellel pole vesti, siis see eeskuju on negatiivne,“ hoiatas ta.

Täna toimub Keila Tööstuslinnakus seminar „Inimesed ja ohutus ladudes“, kuhu on kogunenud enam kui 80 osalejat.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077