Autor: Heija-Liis Ristikivi • 9. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Plokiahelal põhineva logistikaplatvormi maailma esmaesitlus toimub Muuga Sadamas

21. juunil esitletakse Muugal SmartLogi pilootprojekti käigus valminud logistikaplatvormi, mille vahendusel saab jälgida reaalajas eksportkonteinerite laadimis-, tollimis- ja eelveoprotsesse. Platvorm põhineb plokiahelal ehk blockchain’il, mille olemusest antakse samuti ülevaade.

Logistikauudistele tutvustas üritust SmartLogi eestvedaja Eestis, Sensei juht Illimar Paul:

Plokiahelate (Blockchain) ja asjade interneti kombinatsioonist on kujunemas hüppelaud infoajastu uuele tasemele, kus masinad vabastavad inimese paljudest (et mitte öelda enamusest) tema tänastest tööülesannetest. Olgu selliseks masinaks kas siis isesõitev auto, tööstusrobot, tark maja, ERP süsteem või midagi muud.

21. juunil viiakse andmevahetus logistikas täiesti uuele tasandile. Tule Muuga sadamasse sellest osa saama!

Ürituse programmi saad lugeda siit ja registreeruda siin.

Samuti kõikjal meie ümber leiduvad erineva võimsuse ning võimekusega arvutid, mille võrgustamise teel summeeritavate andmemassiivide põhjal suudab tehisintellekt teostada loendamatu arvu tehteid ja sõlmitakse miljoneid masinatevahelisi tarku lepinguid (Smart Contracts) – murdosa jooksul sekundist. Selliseid tehteid ja lepinguid, mis optimeerivad tervikutena suuremaid koosluseid kui inimmõistus iial hallata suudaks.

See utoopiana tunduda võiv visioon muutub reaalsuseks, kui kõiki tarku seadmeid (asju) ühendab internetivõrgustik (asjade internet ehk IoT – Internet of Things), milles masinate vahel reaalajas toimuv automatiseeritud infovahetus ja andmehaldus on turvaline, usaldusväärne, püsivalt stabiilne, lihtsasti juurdepääsetav, paindlik ja selle kõige juures veel ka odav (erinevalt EDI-st). Selle utoopia muudab reaalsuseks plokiahelatehnoloogia, mille esimeseks edukaks turutestiks oli ja on Bitcoin.

Ärirakendusteks kohandatavate, plokiahelal põhinevate platvormide loomiseks on IBM annetanud maailmale vabaks kasutamiseks plokiahela lähtekoodi, millele koostöös Linuxiga rajatud rakendust nimetatakse Hyperledger’iks (https://www.hyperledger.org).

Kui seni on plokiahelad olnud valdavalt finantstehnoloogia siseringi teemaks, siis 2016/2017 ärihooajal on plokiahelad end sealt välja murdnud. Transport, logistika ja väliskaubandus on sealjuures kõrge prioriteetsusega valdkondadeks. Need on juba valdavalt eeskujulikult digitaliseeritud süsteemid, kus liikuvad ja salvestatud andmemassiivid loovad asjade interneti ja plokiahelate sümbioosile soodsa leviala.

Hetkel on maailmas käimas kaks suuremat plokiahelate logistikaplatvormide arendusprojekti. Neist esimese puhul töötavad IBM koos Maerskiga välja globaalset konteinervedude süsteemi. Teisel aga on otsene seos Eestiga.

Soome-Rootsi-Eesti-Läti rahvusvaheline ühisprojekt SmartLog* (https://smartlog.kinno.fi)  töötab Hyperledger’i põhjal välja logistikaturule suunatud avatud plokiahela platvormi, mis võimaldab kõikide logistikaahelate kõikidel osapooltel omavahel turvaliselt ja andmete privaatsust säilitades hiiglaslikuks krüpteeritud ja jagatud võrgustikuks liituda. Seda vaid ühe API liidestusega oma süsteemi ja plokiahela vahel. SmartLogi plokiahela platvormi esmaversiooni maailma esmaesitlus toimub 21. juunil 2017 Muuga Sadamas, kus Äripäeva Logistikaklubil on eksklusiivõigused sellest kogemusest vahetult osa saamiseks.

*SmartLog on Euroopa Regionaalarengu Fondi poolt rahastatav 2,4 miljoni eurose eelarvega kolmeaastase kestvusega Interreg Central Baltic’u projekt, mille juhtpartneriks on Kouvola Innovation OY (Soome). 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077