Autor: Heija-Liis Ristikivi • 5. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Lennujaam jõudis oodatud rekordini

Konkurents lennufirmade vahel muutub järjest tihedamaks.
Foto: Raul Mee
Möödunud aastal teenindas Tallinna Lennujaam üle 2,22 miljoni reisija, saavutades kõigi aegade parima tulemuse. Detsembris läbis Tallinna Lennujaama ligi 160 tuhat reisijat, ehk 19 protsenti enam, kui aasta varem. Kogu aasta lõikes kasvas reisijate arv 2,5 protsenti.

Tallinna Lennujaama turundusdirektori Eero Pärgmäe ütles pressiteate vahendusel, et 2016. aasta oli kogu maailma lennunduses positiivne eeskätt tänu madalale kütusehinnale. Eestis tihenes lisaks veel ka konkurents lennufirmade vahel ning tulemuseks oli rohkem lende odavama hinnaga, mis vedaski reisijate arvu suurenemist möödunud aastal, märkis Pärgmäe. Alanud aastat iseloomustab ettevalmistus Euroopa Liidu eesistumiseks ning lisanduvad ühendused Londoni ja Hamburgi suunal – Pärgmäe sõnul loodetakse tänavu kasvatada lennujaama reisijate arvu vähemalt 5 protsenti.

Regulaarlendude osas algas möödunud aasta heitlikult seoses turusituatsiooni ümberkujunemisega koduvedaja vahetumise järel. Alates septembrist suurendasid lendude arvu nii Nordica, SAS kui ka Finnair, pöörates reisijate koguarvu selgele tõususuunale. Regulaarlendudel pakutavate istekohtade arv kasvas aastaga 4 protsenti ning reisijate arv vastavalt 4,8 protsenti. Lendude keskmine täituvus ulatus 68 protsendini.

Lennundustrende mõjutas möödunud aastal märkimisväärselt globaalne ka julgeolukord, mistõttu tõusis mullu varasema Türgi asemel eelistatuimaks puhkusesihtkohaks Kreeka. Egiptuse, Maroko ja Küprose asemel on populaarsemateks puhkuse veetmise paikadeks kerkinud ka Bulgaaria, Itaalia ning Horvaatia. Aasta kokkuvõttes vähenes tšarterlendudel reisijate arv 14 protsenti.

Aastaringselt oli Tallinnast võimalik mullu lennata 23 sihtkohta, hooajaliste liinidega kasvas see arv suvel 34 sihtkohani. Populaarseimad sihtkohad mullu olid Frankfurt, Helsingi ja Riia. Suurima reisijate arvuga lennufirma oli Nordica, järgnesid airBaltic, Ryanair, Lufthansa ja Finnair. Kõigi suuremate lennufirmade turuosad jäid 10-15 protsendi piirimaile.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077