22. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õlletehase jõuluaegsele tarnekindlusele pannakse alus aasta varem

Saku Õlletehase müügidirektor Jaan Härmsi kinnitusel on saavutatud tarnekindluses väga head tulemused.
Foto: Andras Kralla
Et tagada tänavuse Pühadeporteri tarnekindlus, algas Saku Õlletehases ettevalmistus juba eelmise aasta sügisel, kui algas 12 kuud laagerdunud õlle tootmine. Tehase laos algavad jõuluperioodi ettevalmistused siiski alles novembri keskel.

Kui palju on jõulueelsel kõrghooajal müük suurem aasta keskmisest või madalamatest kuudest?

Jaan Härms, Saku Õlletehase müügidirektor: Detsembri, ehk pühadehooaja müük on tegelikult samal tasemel aasta keskmisega. Kuid võrreldes eelnevate ja järgnevate kuudega - oktoober-november ning jaanuar-veebruar - on müügimahud traditsiooniliselt ligi viiendiku kõrgemad.

 

Kui palju on tehase laoseis sellel ajal erinev võrreldes tavakuudega?

Jaan Härms: Tipphooaeg – seda ka laoseisu arvestuses – on meie tööstusharus traditsiooniliselt siiski suvi, mitte niivõrd talvised pühad. Kuid loomulikult valmistume ka talvehooajaks, sh suurendame hooajaliste toodete osakaalu.

 

Milliseid väljakutseid esitab hooajalisusest tingitud müügimahu kasv?

Jaan Härms: Müügi planeerimisel on esmatähtsusega tagada kõigi toodete aastaringne saadavus, sh hooajaliste kõrghetkedega arvestades. Tänavu oleme suutnud täita aastaringselt pea kõik klientide tellimused ja oleme tarnekindluse osas saavutanud väga hea tulemuse.

 

Millest lähtuvalt teete müügi- ja tootmismahu prognoose tipphooajaks?

Jaan Härms: Peamiselt kahest aspektist – esmajärjekorras hooajatoodete kampaaniatest lähtuvalt, aga loomulikult ka lähtuvalt konkurentsiolukorrast.

Saku Õlletehase mahud

Müüb detsembris siseriiklikult üle 10 miljoni liitri

See teeb 20 miljonit pooleliitrist pudelit, milleks on vaja miljon kasti

Kokku mahub see kõik 25 000 alusele, ehk pilgeni täis tuleb laadida pisut üle 800 kaubaauto

Sama kogus saadetakse ka Eestist ekspordiks

Millal algavad tootmises ja logistikas ettevalmistused jõuluperioodiks?

Marika Tungel, Saku Õlletehase tootmisdirektor: Jõulueelsed tootmismahud on üldjoontes aasta keskmisega üsna sarnased ja toodame regulaarse tootmisplaani järgi. Küll on aasta lõpu ajal tavapärasest suurem Pühadeporteri ja Pühadepruuli osakaal. Laos algavad jõuluperioodi ettevalmistused novembri keskel – vaatame üle tööjõu, masinate jm vajaduse ja koostame plaani kõikide vajaduste katmiseks. Siis paneme paika ka detsembrikuu töögraafikud, et intensiivsemaid perioode sujuvalt katta.

 

Millal algab jõuluperioodi toodangu lattu tootmine?

Marika Tungel: Villisime meie heleda pühadeõlle Pühadepruuli esimese partii oktoobri alguses. Laoseisu hoiame optimaalsena ja väga suuremahulist ning pikaajalist ettetootmist ei toimu, kuna soovime tarbijatele võimalikult värsket toodangut pakkuda.

Küll aga on pikema tootmisprotsessiga meie tänavune Pühadeporter. Selle, piiratud koguses valminud 12 kuud laagerdunud porteri tootsime juba 2014. aasta sügisel.

 

Kuidas tagate tipp-perioodil vajaliku ressursi – kas töötajatel on ajutine töökoormuse kasv või palkate ajutist lisatööjõudu. Kui kiiresti toimub vajalik väljaõpe?

Marika Tungel: Meie tipphooaeg langeb ajaliselt vahemikku aprillist augusti lõpuni. Siis kaasame igal aastal ka tähtajaliselt lisatööjõudu. Sõltuvalt töö iseloomust võib väljaõpe kesta ühest kaheksa nädalani.

Talvisel perioodil saame planeerida tootmistegevust, et otsest vajadust suuremahuliseks lisatööjõuks pole. Küll aga on tõsi, et mõnevõrra tuleb ka tööprotsesse mugandada, kuna jõulude ajal poelettidelt leitavad kinkepakid on meie töötajate käsitöö tulemus.

 

On teil protsessid, et koormuse kasvades ja/või ajutise tööjõu lisandudes ei kasvaks vigade hulk näiteks komplekteerimises?

Marika Tungel: Meil töötab igas vahetuses kontroller, kelle ülesanne on kontrollida üle kõik väljuvad valmiskomplekteeritud kaubaalused ning avastatud komplekteerimisvigade kohta on meil eraldi võtmenäitajate fail. Need võtmenäitajad vaadatakse üle igapäevaselt ning kui esineb vigade tõusu, siis sellele koheselt ka reageerime.

Tarnekindlus on meie igapäevases äritegevuses määrava tähtsusega ning seetõttu on ka kõik protseduurid – tööjuhendid, eelnev väljaõpe ja täiendkoolitused – kohaldatud selliselt, et koormuse kasvades või lisatööjõu ajutisel lisandumisel ei kasvaks vigade hulk.

 

Milliseid võtmenäitajaid tipp-perioodil jälgite ja kui sageli toimub näidikute analüüs ja vajalike muudatuste tegemine protsessides?

Marika Tungel: Rakendame kogu tootmistsükli vältel LEAN-juhtimise, ehk kulusäästlikkuse põhimõtteid. Tulenevalt sellest jälgime võtmenäitajaid vahetustepõhiselt igapäevaselt nii tipp- kui tavahooajal. Vaatleme nii päeva-, nädala-, kuu- ja aastakohaseid võtmenäitajaid, võrdleme muutust eelmise aastaga ning andmete põhjal kavandame tegevusi, et protsesse pidevalt parendada.

 

Kus tekivad tippajal peamised probleemsed kohad?

Marika Tungel: Eesti tööjõuturul on juba mitmel viimasel aastal tunda töökäte vähesus ning eriti avaldub see tipphooajal, mil kvalifitseeritud tööjõu leidmine on problemaatiline. Oleme sellest lähtuvalt toonud värbamise alustamist varasemaks.

 

On teil tipphooajaks eraldi nõudmisi ka jaotusvedude partneritele?

Marika Tungel: Me ei saa tegelikult tuua välja eraldi nõudmisi tippajaks. Kuna meie eesmärk on tagada kliendile kaup igal ajal kvaliteetselt ja õigeaegselt, siis jälgime kõike neid protsesse – aluste komplekteerimine, autode liikumised jm. Kõik peab toimima sujuvalt igal ajal ja iga kell. Seega, kui tuleb ette tõrkeid tarneprotsessis, siis proovime koos partneritega kõik need küsimused koheselt lahendada.

Autor: Tanel Raig, logistikauudised.ee toimetaja

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077