11. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Autoettevõtted ja autojuht näeb liiklusjärelvalve infot

Foto: Erik Prozes
Autovedudega tegelevate ettevõtete juhatuse liikmetel ja autojuhtidel on võimalik saada andmeid temaga seotud autoveo- ja liiklusalaste kontrollimiste kohta teedel.

Ettevõtte juhatuse liikmel või autojuhil on võimalus infosüsteemi siseneda ID-kaardi või mobiil-ID-ga. Ettevõtte juhatuse liikmeks olemist kontrollitakse enne andmetele juurdepääsu võimaldamist äriregistrist.

Ettevõtte juhatuse liikmele ja autojuhile kuvatakse temaga seotud andmed liiklusjärelevalve infosüsteemist:

1) kontrolli aeg2) kontrolli teostanud asutus3) ettevõtte registrikood (kuvatakse ettevõtte juhatuse liikmele)4) autojuhi ees- ja perekonnanimi5) sõiduki registreerimisnumber6) kontrolli tulemus (korras, hoiatus, väärteomenetlus, erakorraline ülevaatus, sõidukeeld jm)7) jõustunud karistuse määramise alus (karistusseadustikus, liiklusseaduses, autoveoseaduses või ühistranspordiseaduses sätestatud karistuse kvalifikatsioon)8) väärteomenetluse lõpetamise alus (väärteomenetluse seaduse vastav paragrahv)

Ettevõtte juhatuse liikmele kuvatakse andmed tema ettevõtte sõidukite kontrollimiste kohta viimase kahe aasta jooksul. Sama perioodi kohta kuvatakse andmed ka autojuhile temaga seotud kontrollimiste kohta. Andmed sisaldavad ka välisriikides autovedude kontrollimisel avastatud autoveoalaste õigusrikkumiste andmeid, kui välisriigi pädev asutus on need andmed MKM-ile edastanud. Kahe aasta möödumisel andmed liiklusjärelevalve infosüsteemist kustutatakse. Muud andmed, mis ei ole isikuga seotud, jäävad liiklusjärelevalve infosüsteemi viieks aastaks ning seejärel arhiveeritakse.

Liiklusjärelevalve infosüsteem on liiklusseaduse alusel loodud andmekogu, mille eesmärgiks on autoveo- ja liiklusjärelevalve käigus kogutud andmete elektrooniline talletamine ja süstematiseerimine, asjaomaste asutuste vahel vahetamine ning nende andmete alusel järelevalve teostamine. Andmete sisestamist liiklusjärelevalve infosüsteemi korraldavad ja omavad andmetele juurdepääsu Politsei- ja Piirivalveamet, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium, Tööinspektsioon ja Maanteeamet. Järelevalve teostamise eesmärgil omavad liiklusjärelevalve infosüsteemi andmetele juurdepääsu ka Maksu- ja Tolliamet ning autoveo tegevuslubasid ja sõitjate liinilubasid väljastavad asutused.

Autor: Tanel Raig, logistikauudised.ee toimetaja

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077