Autor: Virge Haavasalu • 8. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigi uue lennufirma juhid asusid tegutsema

Uue riiklikku lennufirma Nordic Aviation Group nõukogu esimees on Peeter Tohver. Tegevjuhina hakkab firmat üles ehitama ja juhtima senine Tallinki omanikfirma Infortari tegevjuht Jaan Tamm.

Teised ametisse nimetatud juhatuse liikmed on ASi Tallinna Lennujaama senine juhatuse liige ja turundusjuht Erik Sakkov ja Tallinki omanikfirmale ASile Infortar kuulunud kirjastust Vaba Maa juhtinud Ahto Pärl.

Tamm ja Pärl pikalt Estonian Airiga töötanud

„Infortari inimesed on pikalt töötanud Estonian Airi projektiga ja nad on piisavalt suure kogemusega. Kuna meil on selline plaan B olukord ja suhteliselt kiire ning meil oli vaja inimesi, kes asja tunnevad, siis me otsisime nad lihtsalt üles,“ selgitas äsja ametisse nimetatud ettevõtte nõukogu esimees Peeter Tohver, kuidas leiti inimesed juhatusse. „Mingit konkurssi ei olnud.“

Tohveri sõnul on juhatuse esimesed ülesanded luua toimiv ettevõte ja koostada äriplaan. Kuna asjad on nii algusjärgus, siis ta midagi enamat öelda ei saanud ega osanud. „Nad tegelevad sellega praegu,“ lisas Tohver.

„Lõppkokkuvõttes on nii nõukogu kui ka kõigi teiste eesmärk see, et meil oleks võimalik Tallinnast normaalselt reisida ja lennata ning äri teha ja et meie rahvuslik lennukompanii kuskile ei kaoks. Ma loodan, et seda otsust ei ole vaja teha, aga see ei ole meie kätes,“ märkis ta. Tohver ei pidanud tõenäoliseks, et Nordic Avation võiks hakata paralleelselt Estonian Airiga lende korraldama. „Sellel ei ole mingit mõtet,“ leidis ta.

Kuidas saab teha äriplaani, kui ei ole teada, kas ja millal ettevõte tegutsemagi hakkab? „Me ei tea seda ja see ei ole meie otsus, aga me peame valmistuma selleks, et negatiivne otsus võib meie (Estonian Airi – toim) suhtes tulla. See on minu arust täiesti normaalne käitumine. Iga äriühing mõtleks samamoodi, kui eesmärk on selge,“ vastas Tohver.

Kõige hullem on istuda käsipõsakilTohver ütles, et kui Euroopa Komisjoni otsuse kohta on vihjeid tulnud, teab seda vaid riik. Ta nentis, et ebamäärasuses on keeruline tegutseda. „Aga parem on tegutseda, kui tegutsemata jätta,“ rõhutas ta. „Kõige hullem oleks see, kui istuda käsipõsakil ja oodata, mis saab,“ lisas ta.

Nordic Aviation Groupi nõukogu esimees on Peeter Tohver, liikmed Katrin Rasmann, Toomas Haidak ja Toomas Uibo. Rasmannist sai septembrist riigikassa juht, Haidak on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi transpordi arengu ja investeeringute osakonna juhataja ja Toomas Uibo tegeleb mööbliäriga ja on seotud lennundusega.

Tohver lahkus möödunud aasta alguses Mainori juhi kohalt ja on varem töötanud G4S Euroopa, Ida-Euroopa regiooni tegevjuhina ja Moskva linna transpordiameti juhi nõuniku ning tasulise parkimise projektijuhina, majandusministeeriumi asekantslerina ning Tallinna Kaubamaja juhatuse esimehena. Ta on kandideerinud Eesti Energia juhi kohale, väidetavalt olnud ka Eesti Raudtee ja EASi juhi kandidaat.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077