Autor: Virge Haavasalu • 28. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Michal: uued lennufirmad registreeritakse lähinädalatel

Riigi loodava uue lennufirma ettevõtted asutatakse lähinädalal, teatas majandusminister Kristen Michal.

Michali sõnul otsustas valitsus asutada kaks uut riigifirmat ning eraldada neile 72 miljonit eurot juba paar nädalat tagasi.

Michal jättis vastamata küsimusele, millega hakkavad ettevõtted pärast asutamist tegelema. Küll aga ütles ta, et nõukogusse tuleb neli inimest, kellest kaks nimetab rahandusminister ja kaks majandusminister. Nimed jättis Michal nimetamata.

Läbirääkimisi investoritega, kes võiksid osaleda uutes ettevõtetes omanikena, praegu ei toimu. “Infortar on olnud valmis panustama positiivse otsuse korral ning aitama Eesti riiki ka oma teadmistega,” kordas minister juba varasem väljaöeldut.

“Kui Euroopa Komisjonist tuleb negatiivne otsus, asub tegutsema uus ettevõte ning seejärel saab riik otsustada, kas võõrandada sellest mingi osa, kaasates partnereid, või näiteks viia börsile. Kõik on võimalik,” märkis ta.

Kas see on eetiline, kui pärast Euroopa Komisjoni otsust, et riigiabi tuleb tagasi maksta, esitab riik Estonian Airi kohta pankrotiavalduse ja alustab Estonian Airi vanade klientide ja inventariga uue ette võttena? “Täiesti uue ettevõtte asutamine on Euroopa Liidu reeglite ja Eesti seadustega kooskõlas. Sama on teinud mitu teist riiki, näiteks Belgia. Vale on väide, et uus ettevõte alustab Estonian Airi klientide, lepingute ja inventariga. Äri ülekannet kindlasti ei toimu ja uuel ettevõttel on erinev äriplaan,” toonitas Michal.

Samuti kinnitas Michal, et turupõhiselt töötava lennuettevõtte asutamine on lubatud, mitte riigiabi. “Näeme, et Eestis põhinev lennuettevõte suudab kasumlikult toime tulla. Praegu on probleem varasemad kapitalimaksed ettevõttesse ja muud valikud, mis varem on tehtud.”

Viimasena toonitas Michal, et valitsus peab väga oluliseks lennufirma olemasolu Tallinnas, kuna sellest sõltub Eesti majanduse käekäik, turism ning meie inimeste liikumisvõimalused. Mõju SKP-le võib tema hinnangul olla 70–130 miljonit eurot.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077