Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev, Электронный справочник Äripäev • 16. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bussiturul algas hinnasõda

Juuni lõpus tuleb Hugo Osulale kuuluv odavbussifirma Simple Express turule uudse lähenemisega, mis kätkeb endas üheeuroseid bussipileteid, tsoonipõhist hinnastamist ja maksimumhinda.

Juuni alguses kirjutas Äripäev artiklis "Šoti miljardär siseneb Eesti bussiveoärisse", et Soome ja Poola bussiveoturul jõuliselt toimetav šotlasest miljardär Brian Souter on astunud esimesed sammud ka Eestis ning plaanib sügisel siseneda Eesti turule.

Juba ennetavalt astub vastusamme Eesti suurima bussireisidega tegeleva ettevõtte omanik Hugo Osula. Tema odavbussiliin Simple Express hakkab Lux Expressi juhatuse esimehe Hannes Saarpuu sõnul kasutama odavlennufirmadega sarnast hinnastamist. "Kõige esimesena pileti ostnud kliendid saavad kõige soodsama hinna. Täituvuse kasvades kasvab ka pileti hind, kuid sõltumata liinist ei ole see ettevõtte kodulehelt ostes rohkem kui viis eurot," selgitas Saarpuu.

Paljude peatustega liinidel muutub hinnastamine tsoonipõhiseks, kus bussipileti maksimumhind sõltub läbitud kilomeetritest. “Esialgu töötasime välja neli hinnatsooni: vahemaad kuni 20 km, 21-50 km, 51-125 km ja üle 125 km. Piletite alghinnad on alati üks euro, aga maksimumhinnad tsoonide kaupa on vastavalt 1, 2, 4 või 5 eurot,” rääkis Saarpuu.

Kõik toodud hinnad kehtivad pileti ostul Simple Expressi kodulehelt. Uued hinnad kehtivad alates 26. juunist, kuid üheeuroseid pileteid saab tänasest osta Simple Expressi kodulehelt kõikidele väljumistele. Simple Express jätkab ka piletite müüki bussides ja bussijaamades, kuid seal tuleb maksta sõltuvalt hinnatsoonist 1-2 eurot rohkem.

Saarpuu sõnul kaasneb piletite müügiga bussijaamades ja bussides täiendavaid otseseid ja kaudseid kulusid, mille katmine on õiglane jätta nendele klientidele, kes just seda osa teenusest kasutavad. “Paindlikkus jääb ka edaspidi üheks meie võtmesõnaks, kuid hinnastamises lähtume kulupõhisusest – klient kes käitub meie jaoks kõige kuluefektiivsemalt, saab edaspidi sõita soodsaima hinnaga,” selgitas Saarpuu.

Bussiettevõtte juhi sõnul toob oktoobrist kehtima hakkavate ühistranspordiseaduse muudatustega kaasnev turumajanduse reeglite laiem kasutuselevõtt Eesti ühistransporti uue ajastu. Veel sel aastal laiendab Simple Expressi tegevust kõikidesse suurematesse Eesti linnadesse ja viib odavbussiliinid ka mitmele uuele liinile, kus see varsti lõppeva regulatsiooni tõttu on seni olnud võimatu.

Simple Express odavbussiliinid kuuluvad Eesti bussiettevõttele Lux Express.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077