Autor: Tanel Raig • 14. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Logistikafirmad korralikus kasvus

Logistikateenuste turuliidrid Smarten Logistics ja Via 3L kasvatasid esimeses kvartalis käivet kahekohaliste protsentidega.

Smarteni käive kasvas esimeses kvartalis 14% võrreldes eelmise aastaga. Smarteni juhatuse esimehe Mait Milleri sõnul on kasvu taga uued kliendid. Kuid ta tunnistas, et kasv on olnud ka vanade klientide mahtudes. Kuna Smarten teenindab peamiselt ettevõtteid, kelle väljund on jaekaubandus, siis peab Milleri ütlusel vaatama, mis numbreid näitab sisetarbimine. Statistikaameti andmetel on jaekaubandus võrreldes eelmise aastaga esimeses kvartalis kasvanud sõltuvalt kuust 3-7%. „Seega sealt on kindlasti tulnud nii Smarteni kui ka VIA 3Li kasv. Kui siia lisada uued kliendid ja ka mõningane hinnatõus, siis see moodustabki ettevõtte I kvartali käibekasvu,“ selgitas Miller.

Via 3Li logistikagrupi 2014. aasta esimese kvartali käive kasvas eelmise aasta sama ajaga võrreldes 26%. „Näeme tänavu 20-25% kasvu jätkumist läbi aasta. Kiireim kasv on olnud rahvusvahelises transpordis ja seda eelkõige Skandinaavia ning Soome suunalises liikluses,“ lausus Via 3Li juhatuse esimees Elmer Maas.

Maas ütles, et veonduse ja laonduse sektori lisandväärtust on ilmselt alla viinud kahanenud raudteeveod. „Muudes sektorites näib olukord siiski suhteliselt hea,“ leidis Maas. „Usun, et enamik maanteevedude ekspedeerijaid kinnitab , et mahud on 2014. aastal mõõdukas tõusus.“

Laologistika osas kinnitas Maas, et tõus on olnud viimased 5-6 aastat väga stabiilselt 10-20% aastas. Maasi väitel on selle põhjuseks areng normaalse turukorralduse suunas, kus kaubamahud konsolideeritakse jaotuskeskustesse, kus kaupade liigutamine on efektiivsem ja odavam, selle asemel, et kõigega ise tegeleda.

Logistikafirmad on optimistlikud ka järgmiste kvartalite suhtes uskudes, et nende valdkonnas aitab jätkuvale tõusule kaasa jae- ja esmatarbekaupade sektor. „Oleme võitnud uusi kliente, laiendanud laopinda ja loodame, et sisetarbimine jätkab hoogsalt,“ ütles Miller.

Maasi väitel näeb ka teises kvartalis endiselt kasvu üle 20%. „Toidu-esmatarbe kaupade sektor on siin meie silmis veduriks. Tööstus- ja ehituskaupade sektor on tõenäoliselt enam haavatav majanduse üldisest seisust, toidu-esmatarbekaupade sektor on stabiilsem ja väiksemate kõikumistega,“ leidis Maas.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077