Autor: Tanel Raig • 12. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Transpordisektor töötab tühikäigul. Majanduse pidur viis kvartalit järjest

Tänavu I kvartalis langusesse jõudnud Eesti sisemajanduse koguprodukti (SKP) suurimate pidurdajate hulka kuulub viiendat kvartalit järjest transpordisektor.

Eesti SKP vähenes tänavu I kvartalis esialgsetel andmetel 1,9% võrreldes aastataguse perioodiga. Enim pidurdasid majandustegevust transpordi, kinnisvara ja energeetika tegevusalad.

Veonduse ja laonduse tegevusalal loodav lisandväärtus on olnud languses 2013. aasta I kvartalist. Kui 2012. aastal kasvas sektoris loodav lisandväärtus 13,2% olles kokku 1243,94 miljonit eurot, siis eelmisel aastal oli sektori lisandväärtuses 19,3%-line langus (loodud lisandväärtus 1160,3 miljonit eurot). Sealjuures kiirenes sektori lisaväärtuse langus iga kvartaliga. Kui aasta esimeses kvartalis oli langus 14,8%, siis aasta lõppes juba 26,6%-lise langusega IV kvartalis.

Statistikaameti andmetel oligi eelmisel aastal majanduskasvu suurim pidurdaja veonduse ja laonduse tegevusala lisandväärtuse vähenemine. Kui aasta esimeses kvartalis põhjustas seda maismaaveonduse tegevusala lisandväärtuse kahanemine, siis ülejäänud kolmes kvartalis laondust ja veondust abistavate tegevusalade lisandväärtuse vähenemine.

Tänavu aasta I kvartali languse suuruse kohta veonduse ja laonduse sektoris Statistikaametil täpsed andmed veel puuduvad. Transiidiettevõtja Oleg Ossinovski tõdes Äripäevale, et esimeses kvartalis transpordisektor langes, kuid see oli ootuspärane ja kellelegi see üllatust ei valmistanud. „Meil ettevõttes oli langus, ka kogu turg langes Eestis esimeses kvartalis,“ märkis Ossinovski. „Langus on nii võrreldes eelmise aastaga, kui ka eelmise aasta esimese kvartaliga. Olukord on halvem.“ Ta lisas, et transpordisektoris on langus suurem, kui SKP langus.

Kuigi Ossinovski ütlusel saab transpordisektoris olema teine kvartal sama halb kui esimene, siis ei tähenda see veel, et Eesti majandus ka teises kvartalis ei kasva. Ossinovski sõnul ta ei usu, et transpordisektor mõjutab majandust nii palju. „Esimeses kvartalis mõjutas majandust soe talv ja energeetika müük,“ sõnas Ossinovski.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077