Autor: Indrek Kald • 25. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti veofirmade müük kasvas aastaga 5%

Eesti veondusettevõtete müügitulu kasvas mullu aasta varasemaga võrreldes viis protsenti.

Müügitulu oli eelmisel aastal kaks miljardit eurot. Veoteenuseid müüdi 1,9 miljardi euro eest, teatas statistikaamet.

Eesti veondusettevõtted vedasid eelmisel aastal 78,7 miljonit tonni kaupa, sellest enamiku raudteel ja maanteel. Riigisisestel vedudel veeti 44,4 ja rahvusvahelistel vedudel 34,3 miljonit tonni kaupa.

Veosekäive vähenes aastaga kümnendiku ja oli 12,4 miljardit tonnkilomeetrit. Käive vähenes nii maantee-, raudtee- kui ka meretranspordiettevõtetel. Riigisisestel vedudel oli veosekäive 2,1 ja rahvusvaheliste vedudel 10,3 miljardit tonnkilomeetrit, mis oli vastavalt 7% enam ja 13% vähem kui 2012. aastal. Seega lühenes mullu rahvusvaheliste kaubavedude teekonna pikkus.

Üle poole tulust (1,1 miljard eurot) said veondusettevõtted kauba- ja viiendiku (424 miljonit eurot) sõitjateveost. Varasema aastaga võrreldes vähenes tulu sõitjateveost 3%, kuid tulu kaubaveost kasvas 10%.

Eelmisel aastal doteeriti sõitjatevedu 120 miljoni euro ulatuses, mis oli viiendiku rohkem kui aasta varem.

Eesti veondusettevõtete teenindatud sõitjate arv ja sõitjakäive kasvas mullu varasema aastaga võrreldes vastavalt 8% ja 2%. Kaubaveo maht kasvas tonnides 1%, kuid vähenes tonnkilomeetrites 10%.

Veondusettevõtete teenuseid kasutas mullu maanteel, merel, raudteel ja õhus kokku 216 miljonit sõitjat, neist linnaliine (s.o linnaliinibusse, tramme ja trolle) ligi 175,8 miljonit sõitjat. Linnaliinidel kasvas sõitjate arv aasta varasemaga võrreldes kümnendiku. Linnatransporti arvestamata oli sõitjaid 40,3 miljonit, mis on 5% vähem kui aasta varem.

Riigisisestel vedudel (v.a linnatransport) veeti 31,5 miljonit sõitjat ja keskmine sõidu pikkus oli 46 km. Rahvusvahelistel vedudel oli sõitjaid 8,8 miljonit ehk sama palju kui 2012. aastal ja keskmine sõidu pikkus oli 341 km.

Veondusettevõtete sõitjakäive oli 5,2 miljardit sõitjakilomeetrit. Riigisisene vedu andis 2,2 miljardit sõitjakilomeetrit ja jäi varasema aastaga samale tasemele. Sõitjakäive rahvusvahelistel vedudel kasvas aastaga 3%, ulatudes 3 miljardi sõitjakilomeetrini.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077