Autor: Indrek Kald • 19. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti e-piirijärjekorra looja võitis Soome riigihanke

E-piirijärjekorra süsteemi loonud Eesti firma GoSwift võitis Soomes riigihanke, mille tulemusena võetakse nende toode kasutusele Soome-Vene piiril.

"Olles näinud seda, kui edukalt GoSwifti süsteem teistes riikides kasutusel on ja millist positiivset efekti see endaga kaasa toob, usume, et oleme teinud uue süsteemi kasutuselevõtu näol Soome Venemaa piiriületajate suhtes õige otsuse," märkis Kagu-Soome majandusarengu-, transpordi- ja keskkonnakeskuse projektijuht Jyrki Järvinen.

GoSwifti juhatuse liige Hannes Plinte ütles pressiteates, et soomlased olid konkurssi korraldades väga põhjalikud. "Seetõttu tegime oma pakkumise väga hoolikalt," lisas ta.

GoSwift Suomi esitatud e-piirijärjekorra süsteem võimaldab mootorsõiduki juhtidel broneerida piiriületuseks sobilikku aega enne piirilejõudmist. Soome-Vene piiripunkti pilootprojekt käivitatakse Vaalimaal kuus kuud pärast lepingu allkirjastamist.

Projekti eesmärk on testida, kuidas leevendab GoSwifti e-piirijärjekorra süsteem kõige tihedama liiklusega perioodide koormust ja seda pikema aja vältel ning kuidas aitab süsteem lühendada järjekordi piiril. Lisaks jälgitakse, kas süsteem aitab parandada liiklusohutust piirkonnas, vähendada investeeringute vajadusi ning kuidas aitab süsteem kaasa tööjõu ressursside paremale planeerimisele.

Pilootprojekt rakendub esialgu Vaalimaa piiripunktis ning see on kõigile piiriületajatele tasuta. GoSwifti süsteemi kaudu hakkavad broneeringuid tegema sõidu- ja veoautojuhid. Veel ei ole otsustatud, kas süsteemi kasutamine muutub kohustuslikuks või mitte. Venemaaga on alustatud ka koostöö läbirääkimisi eesmärgiga võtta tulevikus kasutusele sarnane süsteem mõlemal pool piiri.

GoSwifti e-piirijärjekorra süsteem loodi Eestis aastal 2011 siseministeeriumi tellimusel Girf OÜ (nüüd GoSwift OÜ) poolt koostöös Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooniga. Täna on GoSwifti süsteem kasutusel Eesti, Leedu ja Venemaa piiripunktides.

GoSwifi süsteemi abil saab teha broneeringuid telefoni või interneti teel, samuti ametlikul ootealal vastavas teeninduspunktis. Piiripunkti saabudes saavad sõidukijuhid registreerida ka elava järjekorra alusel. Süsteemi on võimalik kasutada lisaks piiriületusele ka näiteks turismiatraktsioonidel, parvlaeva- või kaubaterminalides kõikjal, kus on tegemist järjekorraga.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077