Autor: Tanel Raig • 31. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik toob 51 mln euroga biometaani kütuseturule

Riik on plaaninud järgmise seitsme aasta jooksul eraldada 51 miljonit eurot, et edendada biogaasist biometaani tootmist ning tuua see kütuseturule.

Toetusmeedet biometaani tootmiseks ja selle kasutamiseks kütusena valmistavad ette kolm ministeeriumit – majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, keskkonnaministeerium ja põllumajandusministeerium. Toetusraha jagajaks saab Keskkonnainvesteeringute Keskus. Keskkonnainvesteeringute Keskuse biogaasi projektijuhi Heiki Enoki sõnul on eesmärk avada meede „Biometaan transpordis“ suvel. Täpne aeg sõltub aga dokumentide kinnitamisest nii Eesti kui ka Euroopa Liidu tasandil.

Aastani 2020 jagab riik biometaani tootmise ja kasutamise toetuseks 51 miljonit eurot. Esimene poolteist aastat finantseeritakse toetusi 9 miljoni euro ulatuses Euroopa Liidu struktuurifondide rahast. Järgmise aasta lõpust toimub rahastamine Enoki kinnitusel CO2 kvoodimüügi kasumist, millest peab biometaani tootmise toetuseks jõudma 42 miljonit eurot.

Kui tänasel päeval Eestis veel biometaani ei toodeta, siis Enoki selgitusel on avatav meede just suunatud biometaani tootmise toetamiseks. Samuti rahastatakse biometaani transpordi korraldamisega seonduvaid projekte ning biometaanitanklate rajamist. Toetust võib küsida ka gaasiautode soetamiseks autoparki. „Kui gaasimotoriga sõiduauto on veidi kallim kui bensiini- või diiselmootoriga auto, siis võidakse katta hinnavahe,“ valgustas Enok võimalikke toetusi.

Gaaside kasutamisest kütusena transporditurul kirjutab pikemalt veebruaris ilmuv Äripäeva Logistika kuukiri.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077