Autor: Tanel Raig • 29. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nordea: Liisinguturu kasvu hoiavad elus tarbesõidkuid

Oktoobris kasvas liisingturul vaid autode liisimine. Autode liisimisse andis suurima panuse  tarbesõidukite müügi ja liisingu kasv, ütles Nordea Liisingu juhatuse esimees Silver Kuus.

Nordea Liisingu andmetel kasvasid oktoobrikuu autoliisingu tulemused eelmise aastaga võrreldes 24%. Ülejäänud varasektorites kasv sisuliselt puudus ning tervikuna on Eesti liisinguturu kasvutempo esimese poolaastaga võrreldes aeglustunud. Autode müügi ja finantseerimise kasvuks andis suurima panuse ettevõtlusega seotud tarbesõidukite müügi ja liisingu kasv. „Ühe põhjusena näeme selle kasvu taga liisingufirmade ja automüüjate koostöös tehtud soodsaid liisingupakkumisi, mis võimaldasid nii ettevõtjatel kui eratarbijatel hoida liisingfinantseerimise kuludelt eelmise aastaga võrreldes raha kokku. Teise põhjusena on ettevõtjate poolselt näha aktiivsemat sõidukite vahetust, kuna vanemad sõidukid kipuvad lagunema ja nõuavad ebamõistlikke ülalpidamiskulusid,” selgitas Kuus.

Ta lisas, et tunda annavad ka kommertssõidukite madalad ostumahud aastatel 2009-2010. Täheldada on ka mõningast huvi kasvu elektriautode osas, mille olulise põhjusena võib näha lähitulevikus valmivat üle-Eestilist kiirlaadimisvõrku. Siiski jäävad elektriautode müügi ja finantseerimise mahud koguturu mõistes lähiajal marginaalseks, rääkis Kuus.

Nordea Liising väljastas oktoobris uusi liisingkrediite kogumahus 19 miljonit eurot, millest uued ja kasutatud sõiduautod ning kaubikud moodustasid 10,2 miljonit eurot. „Võime öelda, et finantseerime 2012. aastal sõiduautode ja kaubikute segmenti suuremas mahus kui aastatel 2007-2008,” ütles Kuus. Nordea Liisingu turuosa autoliisingu finantseerimise segmendis on tänaseks kasvanud 30%ni.

2012. aasta kokkuvõtteks ootame Eesti liisinguturu uusmüügi kasvutempo aeglustumist 30-40%-lt esimesel poolaastal 10-15%-le aasta viimases kvartalis, prognoosis Kuus. Aasta kokkuvõttes näeme liisingturu kogumahuks 900-930 miljonit eurot, mis teeb aastaseks turu juurdekasvuks 21-25%.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077