Autor: Tanel Raig • 12. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Post jõudis ametühingutega palgakokkuleppele

Eesti Post, Eesti Side- ja Teenindustöötajate Ametiühingute Liit (ESTAL) ning Eesti Transpordi- ja Teetöötajate Ametiühing (ETTA) sõlmisid kollektiivlepingu järgmiseks kaheks aastaks, millega tõuseb 2000 Eesti Posti töötaja töötasu keskmiselt 3,6%.

12. novembril sõlmitud kollektiivleping tõstab töötasusid Eesti Postis alates järgmise aasta märtsist. Juhatuse esimehe Aavo Kärmase sõnul näitab lepingu uuendamine kaheks aastaks, et ka keerulistes olukordades on võimalik kujundada ühised seisukohad. „Konstruktiivsete läbirääkimiste käigus arutasime erinevaid töösuhteid puudutavaid küsimusi, sealhulgas töötajate sotsiaaltagatiste ning töö- ja puhkeajaga seonduvaid teemasid. Ettevõttena on Eesti Posti jaoks väga oluline tagada nii klientide kui ka töötajate rahulolu, mistõttu keskendusime läbirääkimistel just nendele teemadele, mis töötajate motivatsiooni ja pühendumist olulisel määral mõjutavad. Töötajate põhipalk, lisanduvad soodustused ning töötaja arengu toetamine on valdkonnad, millele soovime veelgi rohkem tähelepanu pöörata,“ kommenteeris lepingut Kärmas.

Kärmase sõnul ei saa öelda, et keegi kaotas - kõik osapooled võitsid leppe sõlmimisest. Kuigi kollektiivlepingu kehtivuseks lepiti kokku kaks aastat, vaadatakse töötajate palgatingimused üle igal aastal.

„Rõõmu teeb, et palga- ja töötingimuste küsimused, mis nõuavad suurt tähelepanu, said läbirääkimiste käigus kõiki osapooli rahuldava kokkuleppe. Erilist tähelepanu pöörati kollektiivlepingus töötasudele ja nende rakendamisele läbi kollektiivlepingu. Erinevate ametikohtade lõikes nagu kirjakandjad, klienditeenindajad ja postitöötlejad tõuseb töötasu keskmiselt 3,6%,“ ütles ESTALi esimees Õie Väljas. „Seda ei ole küll palju, aga kui tarbijahinnaindeksi tõus on 2,5% ning palgatõus 3,6%, siis on kasv olemas.“

Väljase sõnul on ta väga rahul sotsiaalsete garantiide säilimisega. „Sotsiaalsed garantiid on palgalisa. Pikaajalise töö tunnustamine ning sünnitoetuse rakendamine on head näited Eesti Posti kollektiivlepingus.”

ETTA esimehe Peep Petersoni sõnul oli ka ETTA peamine läbirääkimiste punkt seotud palgatingimustega. „Logistikasektoris tervikuna on tasustamise teemad täna aktuaalsena arutluse all. Seetõttu soovisime ka Eesti Postiga jõuda kokkuleppele kullerite palgatõusus. Jõudsime läbirääkimistel kokkuleppeni, mille kohaselt kullerite kogupalk tõuseb lähtuvalt ettevõttes kehtima hakkavatest lisatasu maksmise uutest põhimõtetest.“

Ametiühingute poolset läbirääkimiste delegatsiooni juhtis ESTAL-i esimees Õie Väljas, Eesti Posti juhtkonda esindas juhatuse esimees Aavo Kärmas.

ESTAL-is ja ETTA-s on liikmeid kokku pea 5500, neist Eesti Posti töötajaid ligi 1000.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077