Autor: Ave Lepik • 27. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet ja AMTEL korrastavad autoturgu

Maksu- ja tolliamet ning Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liit (AMTEL) jätkavad juulis alustatud koostööd kõrvaldamaks autoturul toimuvaid pettusi.

„Autoturu korrastamine on praegu üks meie tegevussuund ja selline info otseallikast on meile töös suureks abiks,” ütles Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Kaido Lemendik. Lemendiku sõnul on koostöö ametile väga kasulik, kuna annab võimaluse saada ülevaade autoettevõtjate äriloogikast ja samuti turul toimuvatest pettustest. Hiljutisel ühiskoolitusel räägiti näiteks käibemaksupettuse skeemidest, vahendab MTA oma pressiteates. „”Loomingulisi“ inimesi tegutseb selles vallas küll ja veel, kes meile huvi võiksid pakkuda,“ ütles Lemendik.

AMTELi tegevjuht Arno Sillat tõdes, et ausa konkurentsi tagamine autoturul on liidu eesmärk ning võitlus maksupetturitega selle oluline osa. „Mida paremini on maksu- ja tolliametnikud kursis turul toimivate petuskeemidega, seda tõhusamalt saavad nad sellise väärnähtusega ka võidelda, mis on kahtlemata kõigi turuosaliste huvides.“

Autoturu korrastamise käigus on maksu- ja tolliamet juba kontrollinud käibemaksu tasumist Euroopa Liidust soetatud uutelt sõidukitelt. Kontroll tuvastas, et esimesel poolaastal jättis käibemaksu tasumata hinnanguliselt 74 inimest 81 uue sõiduki ostmisel. Tänaseks on isikud esimesed deklaratsioonid juba esitanud ning käibemaksu tasunud.

Lemendik tuletas meelde, et ELi liikmesriigist uute sõidukite soetamisel peavad käibemaksu tasuma nii füüsilised kui ka juriidilised isikud, kes ei ole käibemaksukohustuslased. „Oluline on ka teada, et topeltmaksustamist ei teki, sest isegi kui uus sõiduk on teisest liikmesriigist soetatud käibemaksuga, on see võimalik soetamise riigist vastavalt seal kehtivatele reeglitele tagasi taotleda.“

MTA kontrollib ka kasutatud autode müüjaid. Ühe kontrolli puhul leiti, et väidetavalt teostab kontrollitav äriühing komisjonimüüki, kuhu toovad massiliselt autosid eraisikud, mis tähendab, et üks isik müüb korraga 10-15 autot. Maksuhaldur tegeleb autode komisjonimüüki toomise asjaolude tuvastamisega. Tõenäoliselt on tegemist füüsiliste isikute ettevõtlusega ning maksuhaldur maksustab nad vastavalt seadusele.

MTA ja AMTEL alustasid tihedamat koostööd autoturu korrastamisel juulikuus, mil ameti ja liidu esindajad arutasid olukorda autoturul ning leppisid kokku edasistes tegevustes.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077