Autor: Tanel Raig • 30. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Post kasvatas põhitegevusest teenitud kasumit

Eesti Post teenis eelmisel aastal kasumit 1,2 miljonit eurot, millest põhitegevusest teenitud kasum oli 0,6 miljonit eurot. Ettevõtte käive oli 46,7 miljonit eurot.

Eesti Posti põhitegevuse tulu kasvas eelmisel aastal 4%. Peatselt ametist lahkuv Eesti Post juhatuse esimees Ahti Kallaste tõstis esile, et põhitegevuse kasumi kasv on tulnud efektiivsuse tõusust. Kui 2007. aastal töötas postiettevõttes 4017 inimest ja EBITDA (kasum enne maksustamist) oli töötaja kohta 100 eurot, siis eelmisel aastal oli töötajate arv 2450 ja EBIDTA töötaja kohta 1169 eurot ehk ühe töötaja tulemus on kasvanud peaaegu 12 korda, ütles Kallaste.

Eelmisel aastal jätkus kirjade mahu vähenemine. Kirjade hulk kahanes möödunud aastal üle 10%. Kallaste sõnul on kirjamahu vähenemise põhjuseks e-lahenduste mõju ja need mõjud jätkuvad tema kinnitusel ka edaspidi. Kui pakimahud püsisid stabiilsena ja reklaam ning otsepostituse maht kasvas ligi 11%, siis kõige olulisemaks nimetas Kallaste e-arvete kasvu. Eesti Posti vahendatud e-arvete hulk kasvas aastaga 400%, jõudes 2 miljoni e-arveni. „E-lahendused on postiettevõttele ka tulevikus põhiküsimuseks,“ kinnitas Kallaste.

Eesti Posti uue juhatuse esimehe Aavo Kärmase sõnul peavad e-arvete tulud aastaks 2013 katma ligi poole traditsioonilistes postiteenustes kaotatud tuludest. „Traditsioonilised postiteenused on languses ja see puudutab 50% meie tuludest,“ ütles Kärmas.

Kaotatud tuludele nähakse asendust ka pakiteenuste arendamises. Eelmisel aastal tuldi Eestis turule Post24 pakiautomaatide teenusega. Kärmase väitel ollakse Eestis pakiteenuste turul küll liidrid, kuid ta nentis, et kasvuvõimalused on Eestis piiratud. Seetõttu on asutud laienema Balti riikides. Praegu käib Kärmase kinnitusel pakiautomaatide paigaldamine Leedus. Seejärel minnakse Lätti ning aasta lõpuks lubab Kärmas Eesti Posti ülebaltilist pakiautomaatide võrku. Võrgu rajamiseks Leedus ja Lätis investeerib Eesti Post kokku 2,5 miljonit eurot.

Tänavusel aastal loodab Eesti Post Kärmase kinnitusel põhitegevusest teenida paarsada tuhat eurot kasumit.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077