Autor: Rivo Sarapik • 2. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL tahab lennureisijate järel nuhkima hakata 

Lennupileti ostmisel sisestatud isikuandmed võivad peagi ELi liikmesriikide vahel liikuma hakata. Vastavat Euroopa Komisjoni ettepanekut toetab ka Eesti.

Euroopa Komisjoni ettepaneku kohaselt peab reisija, kes näiteks Brüsselist Istanbuli lendab, oma broneeringuinfo (PNR) - koduse aadressi, krediitkaardiinfo, mobiiltelefoninumbri ja e-posti aadressi - Belgia võimudele avaldama, vahendas EUObserver. Andmekogu kontrollib Belgia politsei eriüksus ja võimalik side terrorismiga või viide tõsisele kuriteole saab seeläbi teatavaks ka teistele liikmesriikidele. Reisijat aga kas ei lubata lendama või ta arreteeritakse.

ELi-sisesed lennud nagu Roomast Ateenasse või Tallinnast Varsavisse võivad samuti sarnase nõude saada, kui liikmesriigid seda vajalikuks peavad. Pinnas selleks on soodne, sest Suurbritannia võõrustab järgmisel aastal suveolümpiamänge ja pooldab ideed jõuliselt.

Ideed toetavad ka Prantsusmaa, Taani ja Eesti, ehkki vähem nõudlikult kui Suurbritannia. Samas Saksamaa on veel ühe andmekogumise vastane. Holland põhimõtteliselt toetab süsteemi, kuid rõhutab, et lahendus ei tohiks ei riikidele ega ettevõtetele liiga aja- või rahamahukaks minna, samuti ei tohi inimese vabadusi piirama hakata ning andmeid tuleb hoolikalt turvata.

Erinevalt liikmesriikide nägemuste lahknemisest on Euroopa Parlamendil üsna selge seisukoht. "Oleme skeptilised, et totaalne andmete kogumine on vajalik," kommenteeris Saksamaa keskpartei liige Manfred Weber. Konservatiivne poliitik ennustab parlamendile üle kivide ja kändude kulgevaid vaidlusi. "Seni ei ole USA ja teised PNR-süsteemi kasutavad riigid meid selle vajalikkuses veenda suutnud. Pigem on oluline olemasolevad andmekogud omavahel tööle panna."

27 liikmesriigi vaheline infovahetus on partei hinnangul murekoht. Hetkel näiteks peavad USAsse või sellest üle lendavad lennuliinid võimudele oma reisijate kohta infot edastama.

"Täna on igaüks võimalik terrorist. Selline andmete kogumine on naeruväärne. Võtab mult lendamise isu," kommenteeris Austria poliitik Martin Ehrenhauser. "Vabadus on ELi selgroog."

Euroopa Liidu justiits- ja siseküsimuste nõukogu kiitis mullu sügisel heaks Euroopa Komisjoni poolt esitatud põhimõtted lennureisijate broneeringuinfo (PNR) andmete vahetamiseks kolmandate riikidega ning otsustati alustada Ameerika Ühendriikide, Kanada ja Austraaliaga üheaegselt lepingute läbirääkimisi pärast ühtse mandaadi saamist.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077