Autor: Jaana Pikalev • 28. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MKM: oktoobris kaubavahetuse areng kiirenes veelgi

Oktoobris kasvas eksport Statistikaameti andmetel aastataguse perioodiga võrreldes ligi poole võrra ja import enam kui kolmandiku. Kasvude kiirenemise taga oli osaliselt ka 2009. aasta oktoobrikuu madalam võrdlusbaas kui sama aasta septembris.

Ekspordi- ja impordihindade jätkuva tõusu tõttu suurenes eksport püsivhindades aastaga 35% ja import 25% võrra. Samas selle aasta septembriga võrreldes ekspordi ja impordi mahud oluliselt ei muutunud.

Kaubavahetuse bilansi puudujääk jäi oktoobris endiselt madalale tasemele, ulatudes sarnaselt eelneva kuuga 0,2 miljardi kroonini. Kuigi mullu oktoobris oli defitsiit juba küllaltki väike, kahanes selle aasta defitsiit veel üle nelja korra.

Oktoobris olid jätkuvalt kiireima aastakasvuga masinad ja seadmed (ligi 2 korda). Kasvu vedasid endiselt mobiilsideseadmed, samas võrdlusbaas eelneva aasta sama perioodiga praktiliselt puudub, sest 2010. aastal hakati Eestis kokku panema uusi kõrgema lisandväärtusega tooteid.

Ka mitmete teiste elektroonika- ja elektriseadmete ekspordi-turud on taastumas, jõudsalt on kasvanud aastaga näiteks isoleeritud elektrijuhtmete, elektrijaotusseadmete ja staatiliste muundurite eksport. Mineraalseid kütuseid müüdi välisturgudele ligi 2/3 rohkem kui aasta tagasi ning enam kui kolmandiku suurenes puidu ja puittoodete väljavedu. Enamiku teiste kaubagruppide eksport kasvas samuti jõudsalt.

Suurenev ekspordinõudlus viib kiirele kasvule ka impordi, sest Eesti väiksuse tõttu tuleb suur osa eksportkaupade valmistamiseks vajalikke materjale ja pooltooteid sisse tuua. Masinate ja seadmete import kasvas aastaga sarnaselt ekspordile ligi 2 korda. Võrdselt 1,8 korda suurenes metallide ja metalltoodete ning transpordivahendite sissevedu. Ka siseturu nõudlus on tasapisi taastumas.

Novembris jätkub prognooside kohaselt ekspordi ja impordi kiire aastakasv, samas eelmise aasta võrdlusbaas on juba kõrgem kui oli eelneval kuul. Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt novembris küsitletud tööstusettevõtetest viiendik ootas tavapärasest suuremaid eksporttellimusi (oktoobris 25%) ja 57% teatas tellimuste jäämisest tavalisele tasemele. Nende ettevõtete arv, kes prognoosis eksporttellimuste jäämist alla tavalise taseme, tõusis aga 23%-le (oktoobris 18%).

Kui Eestis majandususaldusindeks novembris veidi langes, siis meie olulisemate kaubanduspartnerite, Soome, Rootsi, Läti ja Leedu majandususaldusindeks tõusis. See annab kindlust, et tugev nõudlus Eesti kaupade järele lähiturgudel püsib.

Lisainfo:

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077