Autor: Kadrin Karner • 10. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ilm.ee soovitab ääremaal elajatel toitu varuda

Sakslaste poolt Monikaks nimetatud lumetorm ja tuisk võib olla 24 tunnipärast tekitanud  ettearvamatu paksusega lumekatte, mistõttu soovitatakse ääremaal elajatel tagavarasid täiendada.

“Kuna tugev tuul tekitab ka tugeva tuisu, siis on lumekatte paksus 24 tunni pärast äraarvamatu. Kuid juurde võib tulla nii 20 cm lund, seda võib võrrelda näiteks 2008. aasta 23.-25. novembrituisuga. Kes ääremail elavad, on täna veel võimalus tagavarasid täiendada ja sedagi kohe, sest õhtuks võib Lõuna-Eestis lugu karmiks minna,” teatas sünoptik Merike Merilain.

Sünoptiku sõnul jätkas tsüklon öö jooksul süvenemist ja muutus tõeliseks fuuriaks. Põhjuseks on üle Läänemere põhjakaare tuulega lisanduv külm Skandinaavialt ning samas tsükloni liikumisse haaratud Vahemerelt ja Mustalt merelt pärinev soe õhk, mis tõuseb kaugele Süda-Venemaale.

Laupäeval tsüklon eemaldub Valge mere poole, loode- ja läänetuul nõrgeneb hommikuks ja lumehood harvenevad. Õhutemperatuur langeb -7...-15-ni, vaid rannikul on veidi vähem külma.

Pühapäeval liigub Skandinaavialt üle Läänemere lõunaosa Poola kohale uus tsüklon. Mitmel pool sajab vähest lund. Puhub ida- ja kirdetuul , saartel on tuule võrdlemisi tugev, sisemaal on vaiksem. Õhutemperatuur on ööpäeva jooksul -3...-9, Kagu-Eestis kuni -13°C

Esmaspäeval moodustub Kesk-Euroopa ja Lõuna-Venemaa kohal mitmekeskmeline madalrõhuala ja Eestit mõjutab selle äärmine põhja serv. Lund võib hooti juurde tulla kirdetuulega rannikul. Püsib külm ilm -7...-15, Lõuna-Eestis hommikul kuni -21°C.

Teisipäeval-kolmapäeval tekib vastasseis Skandinaavial tekkinud külma kõrgrõhuala ning Venemaal püsiva madalrõhuala vahel. Kirdetuul tugevneb, sajab vähest lund ja esineb pinnatuisku. Õhutemperatuuri näit tõuseb -5...-10°C-ni.

Neljapäeval tsüklon hääbub. Sajud lakkavad. Tuul pöördub itta ja nõrgeneb. Sisemaal langeb -10...-17, Lõuna-Eestis võib külma olla -20°C. Rannikul on külma vähem.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077