Autor: Jaana Pikalev • 9. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Siret Kotka: üle 50% bensiinihinnast läheb valitsusele

Keskerakonna juhatuse liige Siret Kotka näeb võimalust bensiinihinna languseks juhul kui Ansipi valitsus langetaks käibemaksu ja kütuseaktsiisi, kuna hetkel läheb bensiinihinnast ligi  50% riigikassasse.

Siret Kotka sõnul poevad Reformierakonna ja IRLi poliitikud nafta maailmahinna taha, jättes teadlikult varju võimaluse kohalikul tasandil olukorra leevendamiseks midagi ära teha. „Olgem ausad, tänasest bensiinihinnast moodustab kütuseaktsiis, mida on praeguse valitsuse ajal korduvalt tõstetud, juba 36% ja käibemaks, mida tõsteti 18%lt 20%le, moodustab bensiinihinnast 16,67%. Kokku teeb see 52%, mis tähendab, et Toompea valitsus saab üle 50% bensiinihinnast endale,” selgitas Kotka. „Fakt on see, et kui vähendada käibemaksu ja kütuseaktsiisi, siis langeb ka bensiini hind.” 

Protsentide illustreerimiseks toob Kotka näite: „Kui pere kulutused kütusele kuus ulatuvad 5000 kroonini, siis sellest haarab Ansipi valitsus endale üle poole ehk tervelt üle 2500 krooni ning tegelikult saab pere sõidu peale kulutada ainult umbes 2500 krooni,” lisas Kotka.

„Kütusehinna lubamatult järsk tõus on omakorda toonud kaasa ka kõigi teiste kaupade ja teenuste hinnatõusu. Jääb järjest enam mulje, et tänase valitsuse ainuke poliitika on panna bussiliine kinni ja tõsta toiduhinnad võimalikult kõrgele, sest eesti rahva elu tuleb nende arvates väljakannatamatuks teha. Teistmoodi pole võimalik selgitada olukorda Eesti majanduses, kus tulumaksu küll alandatakse, kuid samal ajal käibemaksu ja aktsiise suurendatakse. Maksudega toimub justkui vigurdamine, ühtesid makse alandatakse ja sellest räägitakse laialt, aga samal ajal teisi makse märkamatult tõstetakse.”

 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077