Autor: Romet Kreek • 8. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nafta hind asus erksamalt tõusma

Nafta hind on tänavu liikunud enam kui tagasihoidlikult üles, kui teda võrrelda teiste toorainete hinnaliikumistega.

Londonis on nafta hind tõusnud 90 dollari külje alla barrelist. Nafta hind on 26 kuu tipptasemel, kuna maailma kõige naftajanusema maa USA majanduse taastumine kogub hoogu. Seetõttu spekuleeriti, et see toob kaasa kütusenõudluse kasvu. Tavatust külmem ilm on samuti kütuse laovarusid kahandanud.

USA Institute of Supply Management (ISM) teenuseindeks, mis katab umbes 90 protsenti majandusest, tõusis novembris oktoobrikuiselt 54,3 punktilt 55-le. Iga näit üle 50 tähendab, et toimub kasv. USA tööpuuduse langus normaalsele tasemele võib võtta aega viis aastat, ütles USA keskpanga juht Ben Bernanke CBSi telesaates "60 minutit".

"See räägib, tööstuse veetud majanduse taastumisest," ütles Commodity Broking Servicese tegevdirektor Jonathan Barratt.

ISMi teenuseindeks pani spekulante naftat soetama

"Hind üheksakümmend dollarit barrel on nüüd pullidele nagu magnet, millest turg tahab läbi murda," ütles kütusekonsultatsioonikompanii Purvin & Gertzi vanempartner Victor Shum Bloombergile. "Neil päevil on meelestus nii positiivne, et mistahes negatiivne uudis majandusrindelt ei suuda väärata nafta hinnarallit."

3. detsembril kirjutasid JPMorgani analüütikud, et 2012. aasta lõpuks tõuseb naftabarreli hind 120 dollarile. Tuleva aasta keskmise nafta hinna prognoosi tõstis pank 89,75 dollarilt 93 dollarile barrel. Üldiselt on analüütikud olnud nafta hinna suhtes tagasihoidlikult pessimistlikud. Selle aasta neljandaks kvartaliks on analüütikute mediaanootus 81 dollarit barrel, kõrgeim ootus 88 dollarit ja madalaim 72 dollarit.

Tuleva aasta esimeseks kvartaliks on analüütikute nafta hinna mediaanprognoos 82 dollarit, kusjuures kõrgeim on 93 dollarit ja madalaim 73 dollarit. Teises kvartalis on ootus 84 dollarit, kõrgeim ja madalaim on vastavalt 103 ja 73 dollarit.

Kolmandas kvartalis võiks nafta maksta 86 dollarit barrel, kusjuures kõrgeim ja madalaim ootus on samad, mis teise kvartali puhul. Tuleva aasta neljandas kvartalis ootavad analüütikud mediaanina nafta hinna tõusu 89 dollarile, kusjuures kõrgeim ootus on 112 dollarit ja madalaim 75 dollarit.

Külm ilm soojendas nafta hinna üles

Kütteõli hind tõusis enam kui kahe aasta kõrgtasemele, kuna Euroopas oli tavatult külm ilm.

"Külm ilm Euroopas on aidanud üles ajada nõudlust Euroopas, mis toetab nafta hinda," ütles Shum.

Varajasim laiaulatuslik lumesadu alates 1993. aastast on jäätanud teed, häirides liiklust. Ka USAs on laialdaselt ilm tavapärasest külmem.

Siiski paistab, et see hinnatõus on üsnagi spekulatiivne. Hedge-fondid ja teised suured investorid kasvatasid seitsme päevaga kuni 30. septembrini panust nafta hinnatõusule 18 protsendi võrra, selgus USA toorainefutuuride järelevalveorgani CFTC iganädalasest raportist. See on suurim nädalane panuste kasv alates 5. oktoobrist.

Lisaks nafta hinnatõusule ähvardab meid ka euro nõrgenemine USA dollari vastu. Seega võime saada tarbijana nafta hinnatõusust topeltkahju. Investoritel on aga arsenalis vahendid, millega hinnatõusult teenida. Selleks on näiteks USA aktsiaturul kaubeldavad fondid, nagu United States Oil (sümbol USO) või iPath S&P GSCI Crude Oil TR Index ETN (sümbol OIL).

Aeg-ajalt tehakse ka investeerimishoiuseid, mille teenistus sõltub sellest, kuidas liigub nafta hind.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077