Autor: Anne Oja • 26. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Intervjuu: Vopak E.O.S efektiivsus kasvas Eesti Raudteest ja Spacecomist loobudes 

Vopak E.O.S. troonib Äripäeva koostatava Eesti edukamate ettevõtete TOP 100 esikohal juba neljandat korda.  Ettevõtte juht kirjeldab, mille tulemusel seekordki võidukalt aasta välja veeti. 

Vastab Vopak E.O.S.i juht Arnout Dirk Lugtmeijer:  Ühendasime endaga väga suure ettevõtte, Pakterminali, ja laiendasime märkimisväärselt raudteeäri oma tütarettevõttes E.R.S. 2009. aastal vedasime raudteed pidi kogu kütuse ise, enne kasutasime selleks Eesti Raudtee ja Spacecomi teenuseid. Tegime logistilise ahela efektiivsemaks. Muuga sadamas lõpule jõudva laiendusega saame pakkuda klientidele kergete naftatoodete ehk bensiini, diislikütuse ja lennukikütuse ladustamist ja vedu ning seeläbi suurendada kaubamahtusid.Et vastata klientide soovidele, jätkame ettevõtte positsiooni tugevdamist piirkonnas, integreerime pakutavaid teenuseid veelgi enam Vopaki globaalse terminalide võrguga. Meie kliendid saavad Vopaki globaalsesse võrgustikku siseneda Eestist ning tarbida seal professionaalseid logistika- ja kütuseterminaliteenuseid strateegilise asukohaga sadamates üle kogu maailma. Lähtudes klientide vajadustest ja nõudmistest investeerib Vopak E.O.S. pidevalt erinevatesse infrastruktuuriprojektidesse, et tõsta pakutavate teenuste efektiivsust erinevate toodete töötlemisel. Vopak E.O.S.i mahutipargi laiendamine on üks näide vastutulekust klientide nõudmistele – on tekkinud nõudlus teatud naftatoodete käitlemisele. Saan vaid öelda, et ma ei mõtle ühelegi konkreetsele tähtajale. Siin on endiselt palju teha ning paistab uusi võimalusi, aga kui keskkond peaks muutuma, siis on kõik võimalik. Minu plaanid sõltuvad ka Vopak E.O.S.i aktsionäridest, võib-olla vajatakse mind ühel hetkel kuskil mujal.

Vopak E.O.S. juhib Äripäeva koostatavat Eesti edukaimate Ettevõtete TOP 10 edetabelit juba neljandat korda. Olite esimesed ka 1999., 2006. ja 2007. aasta tulemuste põhjal. Kui suured ja pika perspektiiviga investeeringud on sellise tulemuseni viinud?

Tulemuse taga on samad põhimõtted, mis eelmistelgi kordadel. Investeerime ettevõttesse, pidades silmas seda, mida kliendid soovivad. 2009. aasta alguses suurendas Vopak E.O.S. ladustamismahtu 220 000 kuupmeetri võrra, mis andis oma panuse intensiivsemasse majandustegevusse ja on nüüd täies ulatuses kasutusel. Teise suure investeeringuna alustasime mullu terminali laiendamisega Muugal, millega ladustamismaht suureneb veel 75 000 kuupmeetri võrra. Võtame laienduse käiku selle aasta lõpul. Investeeritud summasid ei saa me avaldada, kuna oleme osa börsiettevõttest. Loomulikult on parimaid tulemusi aidanud saavutada ka tõsiasi, et meil on väga hea ja edukas tiim ning meeldiv töökeskkond. Millised olid olulisemad sündmused ettevõtte arengus möödunud aastal?

2009. aastal saavutasime Eesti Raudteega kokkuleppe raudtee infrastruktuuri tariifide fikseerimiseks kolmeks aastaks, mis tagab Vopak E.O.S.i klientidele läbipaistva ja stabiilse raudteevedude hinnakujunduse. Mis laadi tagasilöökide ja uute võimalustega tuli Vopak E.O.S.il ülemaailmse majanduslanguse tõttu rinda pista?

 Masu aegne äri oli üsna huvitav. Kui vaadata Vopak E.O.S.i globaalset äri, ei kannatanud me majanduslanguse tõttu üldse. Kuna toornafta ning naftasaaduste järele valitseb suurim nõudlus vähese toodanguga piirkondades, püsib pidev vajadus toornafta ja naftasaaduste veoks ühest kohast teise. Seega säilis enamikes maailma piirkondades nõudlus meie pakutavate teenuste järele, kuigi ka tooraineturg sai majanduse tormituultes kannatada.Eestis investeerisime ja laiendasime masu ajal tegevust. Laienemise tulemusena on kaupade käitlemise võimekus ja äritegevus ning Vopak E.O.S.i positsioon regiooni naftatootjate ja –kauplejate teenindajana kasvanud. Samas esitas ilm meile palju suuremaid väljakutseid kui majanduslangus. Oli liiga külm, meri kippus jäässe ja sadas liiga palju lund. Ütlesite Eesti Kaubandus-Tööstuskoja konkurentsivõimelisima ettevõtte tiitlit kommenteerides, et Vopak E.O.S. on püüdnud vastu tulla klientide muutuvatele nõudmistele. Palun selgitage, millised muutused on klientide soovides viimastel aastatel toimunud?

 Kuidas on muutunud Vopak E.O.S. klientide, kaubamahtude ja –gruppide jaotus viimasel aastal maailmajagude lõikes?

Vopak E.O.S. pakub teenuseid piirkonnas tegutsevatele naftatoodete refineerijatele ning käitleb Leedu, Venemaa, Valgevene ja Kasahhi naftasaadusi. Kui vaadata läbilaskevõimet, tsisternvagunite tühjakspumpamise võimekust, säilitusmahte ning tankerite suurust, on tegu suurima kütteõli- ehk masuuditerminaliga terves Balti regioonis. Vopak E.O.S. on Venemaa ja SRÜ naftatoodete sõlmpunkt transpordil muusse maailma ja masuudi käitlemise liider Balti riikides.Meie klientide arv on samas kogu aeg vähenenud. Varem eksportis sama koguse rasket kütteõli ligikaudu sadakond ettevõtet, nüüd jaotub see kuue-seitsme ettevõtte vahel, so ettevõtteid on vähem, kuid mahud on tunduvalt suuremad.Me ei teeninda kohalikke tegijaid, vaid räägime globaalsetest klientidest ja globaalsetest vajadustest. Klientide nimesid ma nimetada ei saa, kuid need on suured Venemaa, Ameerika ja Euroopa ettevõtted, kellest võite lugeda Financial Timesist. Vopaki võrgustikku kuulub 80 terminali ja selle Eesti lüli on Vopak E.O.S. Usaldusväärsus on meie äris äärmiselt tähtis ja globaalsete klientide ootused on tänapäeval väga suured. Mida prognoosite majandusele, transiidisektorile ja Vopak E.O.S.ile 2011. aastaks?

Oleme väga optimistlikud. Eestil on endiselt suur potentsiaal logistikas ja transpordis idast läände ja läänest itta. Siin on unikaalsed sadamarajatised, jäävabad sadamad, raudteeühendus. Arvan, et see on väga hea ja ka ärikeskkond toetab kasvu. See võimaldab meelitada siia rohkem äritegevust.Ka euro tulek annab täiendavat kasvu ja kindlust. Teistel turgudel nagu Venemaa, Läti ja Leedu, pole valuuta poolelt midagi samaväärset vastu panna. Lisaks tähendab euro rahvusvahelises kaubavahetuses osalevatele Eesti ettevõtetele tehingukulude vähenemist.Üldine meeleolu ja ettevõtluse väljavaated tuleval aastal paranevad. Kõik senised jõupingutused ning pidev töö loovad transiidisektorile rohkem võimalusi, et klient valiks alternatiivide seast just Tallinna. Olete oma sõnavõttudes kritiseerinud Eesti seadusandjaid ja ametnikke, seda eeskätt uue Tallinna vangla planeeringuga seoses. Kui suurt ohtu kujutab Eesti majandusele Teie hinnangul kohalik poliitika?

Ma ei ole tegelikult poliitikuid kritiseerinud. On vaid üks asi, millega me pole nõus olnud ja see oli uue Tallinna vangla planeering, kuna muretsesime Vopak E.O.S.i investeeringute pärast. Kogu lugu tekitas küsimusi välisinvestorite kogukonnas, kuna meile tundus, et ignoreeriti meie viimase kümne aasta kapitalipaigutusi Eesti majandusse.Praeguseks oleme teinud edusamme ja leidnud mõistmist kõigi poliitiliste parteide seas. Oleme veendunud, et terve mõistus lõpuks võidab ning jõuame mõlemaid pooli rahuldava kompromissini. Loodame, et probleem on varsti lahendatud. Kevadel hakkas Riigi Kinnisvara otsima Tallinna vanglale ka uut asukohta. Mida Eesti poliitikutele järjekordsete valimiste künnisel soovitaksite?

Igas riigis otsib poliitika tasakaalu lühi- ja pikaajaliste eesmärkide vahel. Meile pole vahet, kas on valimised tulekul või mitte, me ei tööta valimiskampaaniate rütmis. Soovitaksin poliitikutel omada pikaajalist selgust tuleviku suhtes. Tahaksin näha rohkem üritamist, et seataks ning täidetaks pikaajalisi eesmärke, millest on kasu nii ühiskonnale kui ka majandusele. Olen Eestis olnud ligi 15 aastat ja näinud, kuidas poliitikud on selle ajaga arenenud. Inimesed on saanud vanemaks ja targemaks ning oleme nüüd Euroopa Liidus. Usun, et valitsus jätkab tõhusa programmiga ning jälgib selle rakendamist, et luua soodne keskkond ettevõtluse arenemiseks ja laienemiseks järgnevatel aastatel. Kui kauaks plaanite Eestisse ja Vopak E.O.S.i jääda?

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077