Autor: Tea Taruste, kaasautor • 12. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tollile jäädi vahele 900 000 sigareti ja 18 000 liitri kütusega

Konkurentsis püsimiseks otsustab mõni suisa oma isikliku tankla luua, märkis maksu- ja tolliamet avalike suhtet juht Anne Osvet kommenteerides oktoobris tollikontrolli käigus avastatud rkkumisi.

"Sedapuhku müüs Harjumaal Lagedil elav mees kütust otse eramaja garaažist. Mehel polnud aga ette näidata ei kütuse päritolu tõendavaid saatelehti ega ammugi siis märget majandustegevuse registris," sõnas Osvet.

Tollitöötajad võtsid ära kaks 1000-liitrist plastikust mahutit kütusega, kolm 200-liitrist vaati kütusega, kaks pumpa, kolm voolikut ja veel kolm 20-liitrist kütusega täidetud kanistrit.

Oktoobris viisid maksu- ja tolliameti tollikontrolli üksused Eesti piiridel läbi 1536 kontrolli, millest 409 olid tulemuslikud.

Maanteedel oli kokku 1315 kontrolli, mille ajal avastati 60 rikkumist, teatas maksu- ja tolliamet. Oktoobris kontrolliti 42 kütusekäitlejat (sh tanklad). Dokumentidega seotud rikkumisi ja mittevastavat  kütust avastati 6 juhul.

Erinevaid tubaka- ja alkoholikäitlejaid kontrolliti kokku 40 korral, rikkumisi leiti 5 juhul. Kuu jooksul peeti kinni 914 539 sigaretti ja 18 357 liitrit kütust.

Keeldude ja piirangutega seotud juhtumeid oli 261. Intellektuaalset omandit rikkuvat kaupa avastati oktoobris kokku 14 250 ühikut. Narkootilisi aineid peeti kinni 61,7 grammi.

Veel juhtumeid: 

2. oktoobril saabus Venemaalt Koidula tollipunkti sõiduauto Opel, mille täiendava tolliläbivaatusega avastati lisaks lubatud kogusele, mis on 40 sigaretti, veel 20900 sigaretti. Sigaretid olid peidetud tagavararattasse, tagumistesse ustesse, pagasiruumi luugi sisse, pagasiruumis asuvasse panipaika, juhi istmesse ja kõlarikasti.

5. oktoobril tahtis Narva tollipunktis piiri ületada sõiduauto VW Passat, mille kere külge summuti ligidale oli keevitatud spetsiaalne peidik. Peidikusse pääses auto salongis asuva avause kaudu. Peidikust leiti 6680 Venemaa maksumärkidega sigaretti.

7. oktoobril ületas Narva tollipunktis piiri buss, mille läbivaatusel avastati mõlema tagumise ratta peale ehitatud tühimikud. Bussi all olevas pagasiruumis oli eemaldatud tagumine sein, mille tagant ilmus nähtavale kaks peidikut. Kummastki leiti kokku 105 200 sigaretti.

Järgmisel päeval, 8. oktoobril proovis Luhamaal õnne lätlasest autojuht, kelle BMW saabus Venemaalt. Kontrollimisel liikuva läbivalgustusseadmega ilmnes pildianalüüsist, et pagasiruumi tagumise seina ja tagumise istme vahel oli tühimik. See oli täidetud 20 000 Vene maksumärkidega sigaretiga. Kaubast jäi autojuht ilma ja tema tegevuse kohta algatati väärteomenetlus.

Samal, 8. kuupäeval kontrolliti Koidulas põhjalikumalt veoautot Mercedes-Benz , mille haagise alt ja kabiinist leiti kokku 29960 sigaretti. Need konfiskeerisid tolliametnikud.

11. oktoobril tegid tollitöötajad Tallinna-Narva maanteel kindlaks suure koguse Venemaa päritoluga diislikütust. Narvast pärit autojuhil oli VW kaubikus

1100 liitrine mahuti diiselkütuse lõhnalise vedelikuga. Mees pidi suurest hulgast diislikütusest loobuma ja see pandi hoiule Ida MTK-sse. Koostati ka väärteo protokoll.

12. oktoobril saabus laevaga Baltic Queen Rootsist kaubik Ford Transit, mille kontrollimisel leiti kaubikust Rootsist varastatud ATV ja lisaks ka laevast varastatud voodipesu ning Nivea kreemid.

Tallinna Reisisadama D-terminalis äratas 13. oktoobril tollitöötajate tähelepanu leedulase juhitud kaubik, mille kontrollimisel avastati 292 erinevat kasutatud akut. Vedajal puudusid aga ohtlike jäätmete Eestisse või Eestist läbi vedamiseks nõutavad dokumendid.

14. oktoobril proovis sama D-terminali kaudu alkoholi Soome viia mees, kelle sõidukist leidsid kontrollijad 180 pooleliitrist pudelit maksumärkideta läbipaistvat vedelikku. Etiketi järgi olevat tegu Valgevenes toodetud viinaga. Paraku kaugemale see viinalaar ei jõudnud.

19. oktoobril tahtis Koidula tollipunktist läbi lipsata mees, kelle BMW läbivaatusel avastati auto rehvidest ja tagavararattast 18 340 Vene maksumärkidega sigaretti.

Lääne maakonnas kontrollisid tollitöötajad 21. oktoobril sõidukit, mille tagaistmelt ja pagasiruumist avastati 160 000 Vene maksumärkidega sigaretti.

28. oktoobril peeti kontrolli ajal Tallinna-Narva maanteel kinni kaubik Ford Transit.

Auto kaubaruumist leiti 70 000 Venemaa maksumärkidega sigaretti. Veokijuhi suhtes algatati väärteomenetlus ja sigaretid võeti samuti hoiule.

30. oktoobril tehtud kontrollimisel peatati Tallinna-Pärnu-Ikla maanteel sõiduauto Mercedes Benz. Autost leidsid tollitöötajad 69 980 Vene maksumärkidega sigaretti. Sigaretid võeti hoiule ja mehele koostati väärteo protokoll.

 

Autor: Tea Taruste

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077