Autor: Jaana Pikalev • 11. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EAS toetab "võtmete" juurutamist

20 võtme metoodika puudus on kõrge hind ettevõttele, kes soovib rakendada kõiki võtmeid. EAS on investeeringuid viimaseil aastail 50% ulatuses siiski toetanud, kirjutab EASi ettevõtete võimekuse divisjoni direktor Pille-Liis Kello. 

Järgneb Pille-Liis Kello kommentaar. 

Eriti majanduslangus on välja toonud vajaduse muuta ettevõtete sisemisi protsesse. Oleme endiselt Euroopas oma tootlikkuse näitajatega 3–5 korda maas parimatest. 20 võtit on üks paljudest tootmisjuhtimise tänapäevastest metoodikatest, mis on alguse saanud Jaapanist. Metoodika põhineb timmitud tootmise põhimõtetel.

20 võtme metoodika puudus on kõrge hind ettevõttele, kes soovib rakendada kõiki võtmeid. Lähtuvalt sellest ei ole ka EAS paljusid ettevõtteid metoodika rakendamises toetanud. Iga taotleja peab panustama projekti 50protsendilise omaosalusega.  Viimastel aastatel on toetatud alla kümne ettevõtte.

Toetatutest võiks välja tuua JELD-WEN Eesti ASi, Nefab Eesti ASi, Favor ASi, Farm Plant Eesti ASi. Toetussumma kokku on viimastel aastatel olnud rohkem kui 2,5 miljonit krooni.

Enamasti on ettevõtted juurutanud EASi toetusega esimesi võtmeid.  Toetus saab nõustamistegevuseks siis, kui ettevõte on läbi mõelnud oma vajaduse arendustegevuseks, koostanud teenuse ostmiseks põhjaliku lähteülesande.

Ettevõtja peab ka põhjendama, miks ta just sellise metoodika kasuks on otsustanud ja kas on kaalutud ka teisi võimalusi timmitud tootmise printsiipide rakendamiseks.

Kuid kui ettevõte on oma tegevuse läbi mõelnud ja investeering arendusse on põhjendatud, siis toetab ka EAS  teadmiste ja oskuste programmist ettevõtja investeeringut omalt poolt 50 protsendiga.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077