Autor: Rivo Sarapik • 8. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vopak: auhinnaga nopime investeerimise vilju

AS Vopak E.O.S. valiti Eesti kõige konkurentsivõimelisemaks transpordi- ja logistikaettevõtteks 2009. aastal. Ettevõtte juhi Arnout Lugjtmeijeri sõnul on tunnustus investeeringute vili.

„Oleme auhinna üle rõõmsad ning see kinnitab Vopak E.O.S.-i edukat missiooni meie kliendibaasi laiendamisel ning pakutavate teenuste valiku suurendamisel. Kuna kõigis maailma piirkondades on nõudlus meie pakutavate teenuste järele vaatamata hiljutisele majanduslangusele hästi säilinud, on ka Eestis olnud näha tegevusaktiivsuse tõusu ning edukalt elluviidud investeerimisprogrammi tulemusena saame nüüd tehtu vilju noppida. Loomulikult on selline saavutus võimalik ainult tänu meie klientide püsivale usaldusele ning meeskonna tugevale panusele, mistõttu soovin avaldada tänu Vopak E.O.S.-i terminali- ja raudteepersonalile nende pühendunud panuse eest. Lisaks sellele on auhind ka kaudne tunnustus meie kõigile äri- ja avaliku sektori partneritele Eestis ja Venemaal ning soovin tänada neid jätkuva usalduse eest, mida nad on üles näidanud meiega koostööd tehes,“ ütles Vopak E.O.S.-i juhatuse esimees Arnout Lugtmeijer.

 Vopak E.O.S.-ile kuulub kolm naftaterminali kogumahutavusega 951 000 kuupmeetrit – Termoil, Trendgate ja Pakterminal. Lisaks omab Vopak E.O.S 100% osalust raudteeveo- ja logistikateenuseid osutavas raudteeveo-ettevõttes E.R.S. Vopak E.O.S. on ühisettevõte, mille asutajad on Hollandi ettevõte Royal Vopak ja Global Ports.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) poolt väljaantav Ettevõtluse Auhind 2010 läks Ericsson Eesti ASile ning Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ja Eesti Tööandjate Keskliidu koostatavas Eesti Ettevõtete Konkurentsivõime Edetabelis 2010 tuli esimeseks Tallink Grupp AS.

Lisaks kahele peaauhinnale kuulutati konkurssidel välja võitjad 6 auhinnakategoorias ning selgitati kõige konkurentsivõimelisemad ettevõtted 12 majandustegevusalas.

EASi juhatuse esimehe Ülari Alametsa sõnul on kõigi Ettevõtluse Auhinna nominentide tegevus tõenduseks, et ka praegusel ajal on võimalik edukas olla. „Igaüks teist, kes majandussurutisest terve ja tugevana välja on tulnud, võib end õnnitleda. On põhjust rõõmustada nagu Juhan Liivi tegelane: “Jaak, kurat, jalad põhjas!”," ütles Alamets oma kõnes ettevõtjatele. „Peaauhinna pälvis Ericsson Eesti AS, mis võttis üle osa Elcoteq’i tootmisest, suutis kasvatada eksporti ja on muljetavaldav lisandväärtuselt töötaja kohta, samuti tõi turule uusi tooteid ning näitas korralikku ärikasumit,“ iseloomustas Alamets võitjat.

Aasta Areneja 2010 võitjaks valiti Polarwerk OÜ, mis pakub ehitus-, remondi- ja hooldusteenuseid raudteel ning on suutnud teostada järjest keerukamaid töid ja osaleda hangetes peatöövõtjana.

Innovaator 2010 võitjaks valiti Massi Miliano OÜ, mis lõi virtuaalse proovikabiini Fits.me ehk proovija mõõtudele vastava robotmannekeeni, mis aitab internetipoest ostes rõivaste istuvust proovida.

Eksportöör 2010 võitjaks osutus Wendre AS, mis on suure eksportkäibega ettevõte, mis suutis erinevalt paljudest teistest suureksportööridest oma eksporti 2009. aastal ka kasvatada, investeeris uutesse tehnoloogiatesse ning tõi turule uusi tooteid.

Välisinvestor 2010 võitjaks valiti Ericsson Eesti AS, mis võttis üle osa Elcoteq’i tootmisest ja lisas 4G võrguseadmete tootmise.

Turismi Uuendaja 2010 võitjaks valiti Maarja Magdaleena Gild MTÜ, mis on Pärnu kunstnikke ja käsitöölisi ühendav terviklik loomekeskus oma 18 meistrikojaga, pakkudes külastajatele lisaks aktiivset puhkust ja elamusturismi, toetab tugevalt kohaliku käsitöötraditsiooni edasikestmist ja elujõulisena püsimist ning tegeleb Pärnu Gildipäevade, advendiaja ürituste ja jõululaada korraldamisega.

Lisaks oli tänavu üks uus kategooria, Disaini Rakendaja 2010, mille pälvis Balteco AS, kes Põhja-Euroopa suurima vannitootjana rakendab oma toodangu disainimisel Eesti disainerite Toomas Kelderi, Matti Õunapuu, Tiit Liivi, Tõnis Krikki, Harri Erlichi ja Sven Sõrmuse loomingut.

Konkurentsivõime Edetabeli koostamise eesmärgiks on välja selgitada kõige konkurentsivõimelisemad ettevõtted, pakkuda ettevõtetele võimalust võrrelda end teiste omasugustega ning hinnata Eesti ettevõtete edukust, tulemuslikkust ja jätkusuutlikkust. Konkurentsivõime edetabel koostatakse üldedetabelina, väike- ja keskmise suurusega ettevõtete arvestuses ning tegevusalade kaupa 12 kategoorias.

 Tiitli Eesti Konkurentsivõimelisim Ettevõte 2010 sai Tallink Grupp AS, kes edestas konkurentsivõime üldedetabelis teisele kohale tulnud Mažeikiu Nafta Trading House’i 1,5 protsendiga Tallink Grupi müügitulu ja investeeringud on 2010. aasta konkurentsivõime edetabelis konkurentsitult kõige suuremad.

Tegevusalati võitsid järgmised ettevõtted:

- BLRT Grupp AS - konkurentsivõimelisim tööstus- ja energeetikaettevõte 2010;

- A. Le Coq AS - konkurentsivõimelisim toiduainetööstuse ettevõte 2010;

- Humana Sorteerimiskeskus OÜ - konkurentsivõimelisim jaekaubandusettevõte 2010;

- Mažeikiu Nafta Trading House OÜ - konkurentsivõimelisim hulgikaubandusettevõte 2010;

- DenEesti OÜ – konkurentsivõimelisim turismiettevõte 2010;

- Riigi Kinnisvara AS – konkurentsivõimelisim äriteenindus- ja kinnisvaraettevõte 2010;

- AS Vopak E.O.S. –  konkurentsivõimelisim transpordi- ja logistikaettevõte 2010;

- Merko Ehitus AS – konkurentsivõimelisim ehitusettevõte 2010;

- EMT AS – konkurentsivõimelisim side-, kommunikatsiooni- ja IT-ettevõte 2010;

- Markilo OÜ – konkurentsivõimelisim põllu- ja metsamajandusettevõte 2010;

- If Eesti Kindlustus AS – konkurentsivõimelisim finantsvahendusettevõte 2010;

- AS G4S Eesti – konkurentsivõimelisim teenindusettevõte 2010;

- Rentest OÜ – konkurentsivõimelisim väike- ja keskettevõte 2010.

2010. aasta Konkurentsivõime Edetabeli koostamisel osales kokku 342 Eesti ettevõtet, kellest vastavalt metoodikale kvalifitseerus lõpptabeli koostamisel 325. Edetabelis osalemine oli vabatahtlik.

Samuti anti välja Eesti Juhtimiskvaliteedi Auhind 2010, mille suurettevõtete kategoorias pälvis Enics Eesti AS.

Lisaks anti välja auhind Tunnusta Ettevõtluse Edendajat 2010, mille võitis Testmarket.eu, Eesti Ekspressi ajakirjaniku Toivo Tänavsuu poolt asutatud ja veetud ingliskeelne veebikeskkond, mis tutvustab Eesti tehnoloogiafirmasid, võtmeisikuid, saavutusi.

Parim Õpilasfirma 2010 on Pääsuke (Rolling Art) Tartu Kunstigümnaasiumist.

Swedbanki eriauhind innovaatilisele eksportöörile anti ettevõttele Mobi Solutions.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077