Autor: Rivo Sarapik • 1. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kadunud Robert Lepiksoni äripartner ostis Petromaksi välja?

Augusti alguses lahkusid kadunud Robert Lepiksoni poeg Erik Lepikson ja pikaaegne äripartneri, Rikaste TOPis figureeriv Valdek Kaurit kaubakäitlusega tegelevast Petromaks Stividorist. Ettevõte koondus täna kõigi Petromaksi nimeliste firmadega seotud Sergei Petrovi kätte.

Toimetusele laekunud info kohaselt ostis Petrov Lepiskoni ja Kauriti ettevõttest välja. Endised omanikud on tehingust rääkides aga kidakeelsed.

"Jah, omanike vahetus on toimunud ja endise kolme omaniku asemel on nüüd üks. Aga rohkem ma sellest üldse rääkida ei soovi, pole suure ringi asi. Võibolla mõne aja pärast," kommenteeris tehingut Erik Lepikson.

Valdek Kauritiga otse kontakti ei saagi ja tema investeerimisfirma Hogarty OÜ raamatupidaja vahendusel saadud lubadus ajakirjanikule ise tagasi helistada, ei täitu. „Ju ta siis ei tundnud vajadust. Mul ei ole luba tema kontakti jagada,“ kommenteeris raamatupidaja.

Lepiksoni ja Kauriti võrdsed 15% suurused osalused vahetasid omanikke 5. ja 6. augustil.

Äripäeva analüütiku Raivo Sormuneni hinnangul on tehingu väärtus väga raskesti hinnatav. "Ettevõttel endal on varasid suht vähe, aga asuvad heal pinnal, lisaks õnnestus eelmisel aastal teha suur arenguhüpe, mis aitab pikemas perspektiivis tõenäoliselt ka kasumi jooksma saada," kommenteeris Sormunen. Vaid 2009. aasta tulemuste põhjal prognoosis Sormunen 15% osaluse hinnaks 2-3 mln krooni.

Paljassaares tegutsevale Petromaks Stividorile oli mullune aasta edukas - käideldud kaubamahud kasvasid kolmandiku võrra, tulemuseks 66 mln kroonile kerkinud käive ja 1,1 mln kroonisesse kasumisse jõudmine. Tulemusega kuulub firma veerandsaja suurema kohaliku veovahendusfirma hulka.

Valdek Kaurit on Lepiksoni pikaaegne äripartner. Äripäeva Rikaste TOPi 632 mln kroonise varaga ja Äripäeva Dividendimaksjate pingerea esisajas figureeriv ettevõtja tegutseb läbi investeerimisettevõtte Fogarty OÜ ka automüügis, Peugeot´sid müüvas Metro Auto. Samuti kuulub ta Eesti ühe vanema reisibüroo Estonian Holidays nõukogusse.

Petromaks Stividori värske ainuomanik Sergei Petrovile kuulub ka konsolideerimisgrupp Petromaks Spediitori AS. Vene-suunalise transiidiga tegelev firma kuulub ligi 200 mln kroonise aastakäibega viie suurema ekspedeerimisifrma hulka. Eelmisel aastal teenis ettevõte aasta-aruande kohaselt 32 mln krooni kasumit. 171 mln kroonini ulatunud käive kasvas aastaga 74% ja kasum ligi kuus korda. Omanik võttis firmast mullu dividende 1,4 mln krooni.

"2010. aasta jaanuarist on täheldatav negatiive dünaamika transiitsöe- ja alumiiniumimahtudes, mis on tingitud ekspordihindade langusest maailmaturul ja tarbijate ümberorienteerumsiest," kommenteeris ettevõtte omanik Petrov aasta-aruandes.

Samuti kuulub Petrov ekspedeerija Petromaks Container Services juhatusse. Ettevõte sõlmis eelmisel aastal eksklusiivleppe Vene Raudtee tütarfirmaga OAO Transkonteiner. Agendileping annab soodsaid veotingimusi Venemaal, tavatingimustest kiiremaid tarneaegu ja ligipääsu veovahenditele. Indrek Paalile kuuluv ettevõte viimased viis aastat aktiivselt tegutsenud samas ei ole.

TAUSTMIS ON MISPetromaks Stividori AS

Asutatud: 1998Tegevusala: sadamateenuste osutamine Paljassaare põhjasadamasKäive 2009:67 mln kr (+80%)Kasum 2009: 1,1 mln kr (+220%)Bilansimaht: 24,2 mln kr (+20%)Töötajaid:Makstud dividende viimase 10 aasta jooksul: 7,2 mln krÜks Paljassaare Tallinna Manhtattaniks arendajatest, firmale kuulub üle 10 000 ruutmeetrit ärikrunti Paljassaare sadamas

KES ON KES- transiidiärimees. Petromaks Stividori ja Eesti suuremate veovahendajate hulka kuuluva Petromaks Ekspediitori omanik. Logistikast seotud veel Petromaks Container Services OÜ ja Intrakom ASiga.

Sergei Petrov

Erik Lepikson- lahkunud Robert Lepiksoni poeg.

Valdek Kaurit

- kinnisvara- ja transiidiärimees, lahkunud Robert Lepiksoni pikaaegne äripartner. Äripäeva Rikaste TOPi ja Dividendimaksjate TOPi esisajas. Investeerimisfirma Fogarty, millele kuulub Metro Auto,  kaasomanik.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077