Autorid: Tiina Saar-Veelmaa, Tiina Saar-Veelmaa, psühholoog, tööõnne uurija • 19. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konsultant: kurb, et airBalticu värbamise kampaania toimus Eestis

Eile korraldas lennukompanii airBaltic Tallinnas värbamisürituse, millest võttis osa sadu tööotsijaid. Kohaletulnud avastasid tõenäoliselt enda üllatuseks, et tegemist on massiivse meediaüritusega, mis pigem meenutab superstaari valimisi.

Kurb, et selline asi juhtus Eestis, sest meil on töölevõtueetika alles lapsekingades ja nii jääb inimestele väär mulje töövõtja ja tööandja vahekorrast ning eetilisest käitumisest. Eestis on endiselt palju ettevõtteid, kes ei vasta isegi töösoovijate kirjadele.

Selline meediapilgu all avalik värbamisprotsess, ilma tööotsijat teavitamata, on ebaeetiline ja näitab, et ei austata teist osapoolt ehk töövõtjat. Tööle kandideerimine on üldjuhul isiklik asi ja kui pole eelnevat kokkulepet, siis peab olema konfidentsiaalne. Meedia kaasamiseks peab küsima luba. Kindlasti sundis see osa töölesoovijaid kandideerimisest loobuma ning teine osa jätkas vaatamata sisemisele vastumeelsusele, kuna tööd on vaja. Inimeste naeruvääristamine seab küsimuse alla tööandja sotsiaalse ja emotsionaalse intelligentsuse.

Arvatakse, et inimestel on lühike mälu ja nad unustavad, kuidas nendega käituti. Ebaeetiline käitumine ei ole tõesti vahetu mõjuga, aga minu kogemuse järgi avaldab 3-5 aasta jooksul. See kahandab tööandja usaldusväärsust ja lootust saada endale parimaid inimesi. Minu kogemuse põhjal loeb värbamisprotsessist väga palju välja ettevõte kultuurist ja eetikast ning tema käitumisest klientide ja töövõtjatega.

Sellise käitumisega heidetakse tegelikult varju kogu valdkonnale. Hiljem ei mäleta inimesed enam ebaeetiliselt käitunud ettevõtte nime, kuid lennunduse kui tööandaja maine on määritud.

Autor: Tiina Saar

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077