17. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahvusvahelise Transporditöötajate Föderatsiooni juhatuses nüüd kaks eestlast

Möödunud nädalal Mexico Citys lõppenud Rahvusvahelise Transporditöötajate Föderatsiooni (ITF) kongressil tegid Eesti ametiühingute esindajad ajalugu, saades maailmaorganisatsiooni kaks esindajat.

Baltikumi ja Poola regioonist valiti tegevjuhatusse tagasi Peep Peterson Transpordi Ametiühingust. Euroopa naistransporditöötajaid esindab samas Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu juht Kaia Vask.

ITF juhatuses on kokku 41 liiget, kes esindavad kokku 759 ametiühingut 112 riigist. Venemaal, Ukrainal ja Kasahstanil on juhatuses näiteks üks, viiel Põhjamaal aga kolm esindajat.

„Nii väikese riigi kohta on kaks kohta erakordne tulemus,“ leidis Kaia Vask. „Usalduse õigustamiseks tahame kindlasti nii ise edasi areneda kui jätkata loova ja initsiatiivika partnerina kogu regiooni töölisliikumises.“

Kongressil vahetatud kogemuste ja sidemete kaudu tugevneb ametiühingute koostöö ja solidaarsus, mis aitab ka Eesti ametiühinguid tugevamaks muuta ning oma liikmete huvisid paremini kaitsta.

Kongressi põhidokumendi paneelarutelus rõhutas Peep Peterson, et multinatsionaalsete ettevõtete kõrval on aeg ka multinatsionaalseteks ametiühinguteks ning kogu maailma ametiühinguliikumine peab töötajate paremaks esindamiseks tegema läbi kvalitatiivse hüppe.

Sektsioonide tööaruannete ja tuleviku kavandamise kõrval toimus transporditöötajate maailmakongressil esimest korda ka kliimakonverents, millega teadvustati transpordisektori rolli kliimamuutustes.

Kaia Vase sõnul seisab kõigi riikide ees väljakutse vähendada kasvuhoonegaaside õhkupaiskumist, mis mõjutab otseselt ka töötajaid. Ta on veendunud, et ka Eestis tuleb koos partneritega, nende hulgas valitsuse ja tööandjatega, leida lahendusi selle väljakutsega tegelemiseks ning leppida kokku strateegia seatud eesmärkide saavutamiseks.

Londonis baseeruv ITF on üks maailma aktiivsemaid globaalametiühinguid, millel on esindused kõigis maailmajagudes. ITF-i sekretariaat ja tema liikmesametiühingud on keskendunud õiglaselt tasustatud ja ohutu töö tagamisega enam kui 4,6 miljonile transporditöötajale kõikjal maailmas.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077