Autor: Siim Sultson • 17. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Logistika Pluss: ladustamise tasud võivad 15% kasvada

Logistika Plussi tegevjuht Toomas Orutar tunnistas, et suuremate, üle 4 000 ruutmeetriste laopindadega ongi juba kitsas käes.

Samas 1 000-2 000 ruutmeetriseid vabu pindu on vähemalt Tallinna kant veel täis. „Ma ei usu, et paari aasta jooksul tuleks neile mingi lahendus,“ oli Orutar skeptiline. 

Majandus, hoolimata teise kvartali positiivsest SKP-st, nii ruttu veel ei toibu. Pealegi pole majandussurutis väiksemate ettevõtete jaoks veel läbi – need said raputada enim, kuna suurtel oli „rasva“ enam.

Laonduses süvendas majandussurutis teenuste eristumist: aina enam mõeldakse oma põhitegevusele ja laoteenust kui omamoodi spetsiifilist nähtust ostetakse sisse. Selline trend on jätkuv ja rajab teed moodsamale ja diferentseeritumale, aga ka korrastatumale majandusele.

Orutari veendumust mööda laopindade senine rendihind ei tohiks vähemalt aasta jooksul kerkida. Küll aga võivad lähima poolaasta jooksul kerkida hoiustamise ja ladustamise tasud suurusjärgus 15%. „Masu ajal oli konkurents nii tugev, et hinnad tulid alla liiga palju,“ lisas ta.

Via 3L AS lao juhataja Elmer Maas oma laol suurt sõltuvust majandusarengust ei tunnista. „Täna ma ei näe, et hinnatase tõuseks. Meie tänane elu on samal tasemel, mis eelmisel aastal. Esmatarbesektoris suurt tõusu ei ole,“ tõdes ta.

Isegi külmladusid on vähemalt pealinna ümbruses üle. Hinnatõus võib tekkida aga hetkest, kui laoruumidest puudus tuleb. Maasi seletusel on seni esmatarbesektoris toimumas vaid hooajaline laokaupade vaheldumine: sügisel väheneb jookide osakaal ja kasvab maiustuste, ka koolikaupade osakaal. „Vast 2011. aastal on loota eratarbimises käivete suurenemist, enne järgmist aastat ei tohiks midagi juhtuda,“ jäi ta tasakaalukaks.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077