Autor: Siim Sultson • 17. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laondus valmis hindu tõstma

Selle aasta teise poole juhatas sisse juba suvel kasvanud huvi laopindade vastu, liikuma on hakanud suurpinnad ning hinnad on valmis esimesel võimalusel kerkima.

„Juulis-augustis käidi pindu uurimas, seni kümme kuud keegi ei käinud ja praegu on ju suvi!“ rõõmustas Infotark ASi juhatuse esimees Jüri Ross ootamatu arengu üle. Samas ta alanud poolaastalt erilist revolutsiooni laonduses ei oota, ehkki 11. augusti teade II kvartali SKP 3,5%-sest kasvust süstib lootusi. Liiati on ju näiteks Venemaal viimasel poolaastal laopindade osas elavnemist ja seda eriti Peterburi piirkonnas.

„Käibe poolest kukkusime seni 18 kuud jutti ja nüüd on viimased kolm kuud olnud keskmiselt kolme-nelja protsendiline kasv. Minus tuli optimism tagasi. Nüüd on jalad maas,“ kirjeldas Ross uusimaid muutusi Infotarga hallatavas Büroomaailmas.

Siiski – on praeguste laopindade rendihind 45-50 krooni ruudust ja jääb lähima poolaasta jooksul ilmselt selle ümber ka tiksuma. Vakants on hinnatõusuks ju veel liiga suur ja enne peab majandus ikkagi tõsisemalt kosuma. Kui eelmisel aastal oli suvi üldse „surnud“, siis selle aasta suvised arengud lubavad traditsiooniliseks logistikahooajaks september-detsember üsna lootusrikkaid väljavaateid: esiteks tuleb kooli ja bürookaupade ning siis jõulukaupade hooaeg.

Eraisikute puhul on tarbimise piiramine lõppenud, nüüd läheb majanduse nooleke üles, lisas Ross.

Lao- ja logistikapindade turul on kevadest hakanud vakantsete üüripindade osakaal sammhaaval vähenema. Seven Real Estate Advisorsi hinnangul paraneb seniste pindade täitumine 2011. aastaks.

Enamasti soovivad potentsiaalsed üürnikud leida uusi ja kaasaegseid üüripindu, mille üürihinnad on langenud piisavalt madalale, et konkureerida amortiseerunud laohoonetega.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077