Autor: Rivo Sarapik • 10. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Posti tulemust hüpitas vara müük ja lisateenused

Eesti Post teenis esimesel poolaastal 86,7 mln krooni ehk 15 korda enam kasumit kui aasta varem, kasvas ka käive. Tõusu taga ettevõtte vara müük ja lisateenused.

Postifirma teatel langes eelmise aasta sama perioodiga võrreldes nii kirja- kui pakiteenuste käive. Esimesel põhjuseks kirja liikumine elektroonilisse kanalisse, pakiteenustel majanduslangus, tihenev konkurents ning sellest tingitud hindade langus.

Küsimustele vastab positifirma kommunikatsioonijuht Inge Suder.

Eelmise aasta I poolaastaga võrreldes käive paranes. Millest kasv tuli?

Äritulude kasv tulenes paljuski finantsteenuste, kaubanduse poolelt ja vara müügist.

Kui suur osa oli finantsteenuste, kaubanduse ja vara müügi tulude osa käibes? Kui suure osa käibest moodustasid postifirma põhitegevused?

Ärituludest moodustasid põhitegevuse tulud 64% ning finantsteenuste, kaubanduse, vara müügi ja muud tulud 36%.

Puhaskasumiks kujunes I poolaastal 86,7 mln krooni. Milline oli äritulem?

Ärikasum oli 88,5 miljonit krooni.

Millised on postifirma eesmärgid 2010. aasta käibes ja kasumis?

Kinnitatud 2010.a. eelarve järgi on põhitegevusega seotud tulude prognoos 742,6 milj. krooni ning kasum 5,0 milj krooni.

Millised Eesti Posti tegevustest on hetkel kasumlikud, millised kahjumlikud?

Kuna tegemist on ärisaladusega, ei saa me neid andmeid avaldada.

Aasta eesmärk on teenida viis mln krooni kasumit. Teise poolaasta töötate siis kahjumiga. Millest see tuleb?

Kasumieesmärk on eelarves püstitatud ilma vara müügist saadava tulemuseta, I PA tulemuses kajastub ka vara müük.

Kui palju langesid 2009. aasta sama perioodiga võrreldes kirja- ja pakiteenuste käive?

Kirjateenuse tulud langes ligikaudu 15% ning pakkide puhul oli vastav näitaja ligikaudu 20%.

Mis on tihenenud konkurentsi taga pakiteenuste turul?

Pakiteenuste turule on lisandunud uusi tegijaid ning samal ajal pakiteenuste mahud ja tarbimine tulenevalt majanduslangusest vähenenud. See paneb teenuseosutajad allesjäänud mahtude nimel agressiivselt müügitööd ja paindlikku hinnapoliitikat rakendama. Samuti mõjutas pakiteenuste turgu postimüügifirmade Hobby Hall ja Quelle tegevuse lõpetamine Eestis.

Pakiteenuste osas leidis hinnalangus aset juba 2009. aasta esimeses pooles ning seda kõikide pakiteenuste liikide osas, välja arvatud universaalne postiteenus.

Tööjõulud langesid 56,4 mln krooni võrra. Kui paljudele EP I poolaastal tööd andis ja millised olid samad võrreldavad numbrid aasta tagasi?

Eelmise aasta lõpus töötas Eesti Postis 3224 inimest, 30. juuni 2010 seisuga 3085. Tööjõukulude languse põhjuseks on palgakärped, töökorralduse muudatused ning töötajate arvu vähenemine.

Postifirma kärpis kulusid 14% võrra. Millistest kohtadest lisaks tööjõukulule?

Kulud on langenud kõigis peamistes kululiikides.

Kuu aega tagasi käivitas EP pakipostiautomaatide äri. Millised on eesmärgid selles sektoris?

Eesmärk on paigaldada pakiautomaadid üle Eesti suurematesse linnadesse ja laieneda sama teenusega Baltikumi, et pakkuda sealsel turul oma klientidele täislahendust.

Millised on pakiautomaatide esimese kuu saavutused ja kokkuvõtted?

Siiani on kasutatud automaati saadetiste väljastamiseks. Pakikapi võrgu laienedes on automaatide vahendusel võimalik saadetisi nii edastada kui kätte saada. Eesti Post on saavutanud kokkulepped mitme internetikaubamajaga, et pakke automaati suunata. Eesmärk on pakkuda kliendile kõiki kanaleid saadetiste väljastamiseks – kuller, postkontor ja pakiautomaat.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077