Autor: Rivo Sarapik • 9. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Esivedajad pigistasid kriisist kasumi välja

Maanteevedajate kümme suuremat ettevõtet kaotasid eelmisel aastal pea poole käibest, kuid teenisid kamba peale sama palju kasumit kui aasta varem.

Viimase Äripäeva Autotranspordifirmade TOPi käibelt kümme suuremat veofirmat teenisid mullu 951 mln krooni käivet, mida on 40% vähem kui aasta varem.

Suurima kahanemise teinud Transring Tartu OÜ teenis enamuse käibest Venemaalt, kuid käive kukkus kümnekordselt ka Eestis. Eelmisel aastal Äripäeva Autotranspordifirmade TOPis kolmandale kohale kerkinud Jaak Kivisillale kuuluv ettevõte tegeleb ülegabariidiliste ja -kaaluliste vedudega Venemaale. Enam kui 10 korda kahanes ka ettevõtte kasum.

Käibe mõttes edukaimalt majandas mullu Lääne-Virumaa maavanemale Einar Vallbaumile kuuluv AS Lajos, mis säilitas üle 90% käibest. Ärikasumit kogunes peaaegu miljoni jagu, kuid intressikulud laenudelt ja kapitalirendilt tõid tulemuseks enam kui 600 000 krooni kahjumit.

Kui koondkäive andis järele, siis kümne suurima vedaja koondkasum püsis mullusel, ligi 30 mln krooninisel tasemel.

Suurima hüppe kasumis tegi endise Riigikogu liikme Jüri Šehovtsovi osalusega Parme Trans, mis kerkis 15% käibe vähenemisega kahjumist 3,7 mln kroonisesse kasumisse (ärikasumiks kogunes 5,7 mln kr).

Juhatuse liikmete Jüri Šiškini ja Jüri Šehovtsovi sõnul olid kasumliku tegevuse peamised põhjused kõikide tegevuskulude optimeerimine (näiteks palgakulu kahanes kolmandiku võrra), räägiti partneritelt väljha paremad tingimused ning võeti kasutusele uuemaid tehnoloogiaid.

Suurima kukkumise tegi kasumis aga poole käibest kaotanud Jupiter Plus, mille 1,4 mln kroonisest kasumist kogunes 13,4 mln krooni kahjumit, millele aitasid kaasa põhivara müügi kahjum ning mahakandmised. Jooksvalt aastalt plaanib ettevõte kolmandiku suurust kasvu ning lisaks Venemaale uute eksporditurgude leidmist.

Vedajate käibe TOP 3, mln kr

Haanpaa (end Haanpää) OÜ - 188,8

Linford AS - 163,3Parme Trans OÜ - 126,3 

Vedajate kasumi TOP 3, mln krHaanpaa (end Haanpää) OÜ - 21

EST-Trans Kaubaveod AS - 14,2Linford AS - 6,6

Info allikas ettevõtete aasta-aruanded. Ülevaate koostamisel ei olnud kättesaadav Lextransi andmed.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077