Autor: Siim Sultson • 20. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstuses hinnatõusu lootused kustumas

Kui selle aasta seniseid kuid iseloomustas töötleva tööstuse hinnatõus, siis nüüd on see raugemas. Tootjahindade kasvuvedurid on vaid puidutööstuses, keemiatööstuses, kummi- ja plastitööstuses, teatab majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Viimastel kuudel on töötleva tööstuse hinnad Euroopas koos nõudluse kasvu ning tooraine kallinemisega üsna kiiresti tõusnud, samasugused arengud iseloomustasid ka Eestit. Juunikuus hinnatõus aga peatus.

Statistikaameti andmetel langesid töötlevas tööstuses tootjahinnad juunis maiga võrreldes 0,1%, eelmise aasta juuni tasemest olid hinnad keskmiselt 4,1% kõrgemad. Hinnatase on sisuliselt jõudnud kriisieelsele tasemele, tööstusharude lõikes on olukord siiski erinev.

Ühena vähestest sektoritest jätkus toiduainete tootmises hinnatõusu kiirenemine. Aastaga kasvasid hinnad siin 2,5%, kuises võrdluses olid hinnad samuti eelmisest perioodist kõrgemad. Peamiseks mõjutajaks oli piimatoodete tootmise kallinemine, mida tõukas tagant tooraine hinnatõus ning nõudluse suurenemine sektoris. Samuti on paranenud välisnõudlus toiduainete osas, mistõttu on ka ekspordihindade kasv kiirenenud.

Metalltoodete hinnad on taastunud eelmise aasta tugevast kukkumisest, hindasid on mõjutanud metallide impordihindade kasv. 2009. aasta juuniga võrreldes tõusid tootjahinnad metalltoodete tootmises ligi 14%. Üle 5% on aastaga hinnad tõusnud veel puidutööstuses, kummi- ja plasttoodete tootmises ning elektriseadmete tootmises, teistes harudes jäid muutused paari protsendi piiresse.

Eesti Konjunktuuriinstituudi küsitluse kohaselt on tööstusettevõtetes hinnatõusu ootused viimastel kuudel langenud. Juunis ootas neli ettevõtjat viiest müügihindade püsimist lähikuudel praegusel tasemel, hinnatõusu prognoosinud ettevõtjate arv on vähenenud.

Hindade kasvu nähakse ette harudes, millest mitmeid iseloomustab ka praegu kiirem tootjahindade kasv – puidutööstus, keemiatööstus, kummi- ja plastitööstus. Hindade langust peetakse tõenäolisemaks vaid masinate ja seadmete tootmises.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077