Autor: Siim Sultson • 21. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kindlustusfirmad said tuhandeid tuhanõudeid

Islandi vulkaanipurskest tingitud reisitõrgete hüvitamiseks on Eesti kindlustusseltsidele esitatud ligi 2000 nõuet rohkem kui 10 miljoni krooni ulatuses, selgub Eesti Kindlustusseltside Liidu ülevaatest.

Kindlustusseltside Liidu juhatuse liikme Andres Piirsalu sõnul on Eesti kindlustusandjatele kahe kuuga teatatud 1945st Islandi vulkaanituhast põhjustatud kindlustusjuhtumist, millest ligi kolmandik on veel menetluses. "Vulkaanipurske kogukahju Eesti kindlustussektorile küünib tänaseks 10,4 miljoni kroonini ning see summa tõenäoliselt veel pisut kasvab," ütles Piirsalu.

"Enamik reisikindlustuse koos reisi tõrke lisakaitsega ostnutest on saanud oma kindlustusseltsist hüvitist isegi siis, kui kindlustustingimused välistasid vulkaanipurske. Hüvitise maksmisest on keeldutud vaid 4% juhtudest. Peamised keeldumise põhjused on seotud sellega, et klient pole reisikindlustust sõlmides tellinud reisitõrke lisakaitset või on kindlustusleping sõlmitud pärast vulkaanipurskest tingitud lennukeelu algust ehk pärast juhtumi toimumist."

Andres Piirsalu hinnangul oli Islandi vulkaanipurskest tingitud laiaulatuslik ja pikaajaline lennukeeld kogu maailma kindlustussektorile täiesti uus olukord. "Ka välisriikide kindlustusfirmadel pole ühtset seisukohta, kas hüvitada vulkaanituhast tingitud reisitõrkekahjud või mitte," selgitas ta. "Euroopas on nii neid kindlustusandjaid, kes näevad sellise kahju hüvitamist kindlustustingimustes ette, samas on ka neid, kes seda reisitõrke kindlustuse raames ei hüvita.

Näiteks Soome kindlustusandjate katusorganisatsiooni väitel hüvitab reisitõrke kindlustus kahjud, mis on tingitud jätkulennule hilinemisest, kuid ei hüvitata reisi pooleli- või ärajäämisega tekkinud kahjusid."

Eesti Kindlustusseltside Liit on Eestis tegutsevaid kindlustusandjaid ühendav organisatsioon, mis loodi 15. veebruaril 1993. aastal. Liidu eesmärgiks on esindada oma liikmete ühiseid huve sotsiaal- ja majanduskeskkonna kujundamisel. Liitu kuulub 13 Eestis tegutsevat kindlustusandjat. EKSL on omakorda Euroopa kindlustusandjate ühenduse Comiteé Européen des Assurances (CEA) liige ja Eesti Tööandjate Keskliidu liige. Liit teeb koostööd Eesti Liikluskindlustuse Fondiga, mille liikmeteks on liikluskindlustuse kindlustusandjad. 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077