Autor: Siim Sultson • 18. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksehäired kergemini näha

Edaspidi saab enda maksehäiretega lihtsamini tutvuda ja näha, kes on veel huvi tundnud, teatab Andmekaitse Inspektsioon.

Andmekaitse inspektsiooni järelevalvemenetlus tegi maksehäireteregistri kasutamise inimeste jaoks lihtsamaks.

„Nüüdsest on igal inimesel võimalik kiirelt ja lihtsalt tutvuda oma maksehäiretega ja samuti vaadata, kes on tema maksekäitumise vastu huvi tundnud,“ sõnas andmekaitse inspektsiooni järelvalvedirektor Taago Pähkel.

 Krediidiinfo on loonud alternatiivse keskkonna, kus igaüks saab lD-kaardi abil või internetipanga vahendusel tasuta vaadata enda kohta käivaid andmeid. Varem pidi maksehäireregistris enda andmetega tutvumiseks sealses keskkonnas sõlmima lepingu ja andma nõusoleku edaspidiseks isikuandmete töötlemiseks.

 „Õigus teada enda kohta kogutud andmeid on isikuandmete kaitse seaduse oluline põhimõte, mida saab piirata vaid üksikutel juhtudel. Kui selle õiguse kasutamine on seotud eelneva kohustusega anda nõusolekuid enda andmete edasikasutamiseks, sealhulgas lülitamiseks kliendiandmebaasi ja reklaami saamiseks, siis on see ilmne seaduserikkumine,“ selgitas järelvalvedirektor.

Samuti ei pidanud andmetega tutvuja enne põhjendama  miks ta kellegi andmeid vaatas. „Seega võis iga uudishimulik inimene vaadata ükskõik kelle andmeid. Edaspidi on teiste andmetega tutvujad kohustatud oma õigustatud huvi maksehäirete päringu raportis andmete saamiseks eelnevalt põhjendama,“ ütles Pähkel.

 Ta lisas, et Eesti on maksehäirete avaldamise osas vägagi liberaalne võrreldes paljude teiste riikidega. „Maksehäiretega tutvumine ei ole kindlasti ainult krediidiasutuste vaheline avalikkusele varjatud tegevus.  Seda peab ka tasakaalustama, et igaüks saaks  enda kohta käivaid valendmeid ja  põhjendamatut vaatamist hõlpsasti avastada.“

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077