Autor: Siim Sultson • 9. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Estonian Airi lennu ümberistumisajaks 1,5 tundi

Peaminister Andrus Ansipi sõnul peab riigile saanud Estonian Air suutma lennata ümberistumistega 30 sihtkohta ja ümberistumised peaksid kestma kuni 1,5 tundi, teatab Riigikogu pressitalitus.

Tänases infotunnis vastasid Riigikogu liikmete küsimustele peaminister Andrus Ansip, siseminister Marko Pomerants ning justiitsminister Rein Lang.

 Peaministril tuli vastata Mai Treiali küsimusele Estonian Airiga seonduva kohta. Peaminister selgitas, et vaatamata möödunud aastal toimunud rahasüstile firma aktsiakapitali suurendamiseks, lõpetati 2009. aasta ulatusliku kahjumiga ning käesoleval aastal on kahjumi tootmine jätkunud.

Ansipi sõnul on seega kogu aktsiakapital praegu nulliks muutunud. „Nüüd me oleme valiku ees. Kas öelda, et lõpetame investeerimise sellesse ettevõttesse ja ta läheb pankrotti, või siis ütleme, et meile läheb lennuühendusi Tallinna ja muude Euroopa linnade vahel hädasti vaja ja et me jätkame investeerimist rahvuslikku lennukompaniisse. Valitsus valis selle teise tee,” vastas Ansip.

Ta lisas, et investeerimistes osales ka SAS, kes nõustus osa oma Estonian Airile antud laenust konverteerima aktsiakapitali ning uue aktsiate jaotuse järgi on 90% aktsiatest Vabariigi Valitsuse käes ja 10% SASi käes. Aktsiakapitali laiendamiseks võetakse raha riigi reservidest ja see on finantseerimistehing.

Rääkides Estonian Airi tulevikuvisioonist, väitis Ansip, et lennundus toidab tööstust ja tööstus toidab lennundust. Peaminister kommenteeris: „Kus on olemas arenenud tööstus, seal elavad lennuliinid hästi, kus tööstust ei ole, seal lennuliinid hästi ei ela. Ja tegelikult kehtib ka vastupidine reegel, et kus lennuliine ei ole, seal tööstus ei arene. Me ei taha, et Eesti muutub selliseks riigiks, kus tööstus arenema ei hakka, seepärast seisneb meie kõige olulisem visioon selles, et lennuühendus Tallinna ja teiste Euroopa linnade vahel peab olemas olema, peab arenema.”

Ansip jätkas: „Kindlasti peab äriplaan olema arenev, see tuleb üle vaadata, aga eesmärk on püstitatud praegu sellisena, et Tallinnast peaks olema võimalik ühe ümberistumisega lennata vähemalt 30 sihtpunkti ja need ümberistumised peaksid toimuma mitte pikemalt kui pooleteise tunni jooksul. Sellised ühendused tuleb eestlastele kindlasti garanteerida.”

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077